Uniunea Europeana face apel catre toti utilizatorii de Facebook sa sustina biodiversitatea

Uniunea Europeana face apel catre toti utilizatorii de Facebook sa sustina biodiversitatea

Directia Generala pentru Mediu a Comisiei Europene lanseaza cea de-a doua etapa din cadrul campaniei de comunicare a strategiei de biodiversitate pentru anul 2020. Lansarea noii campanii are loc in preajma Zilei Internationale a Diversitatii Biologice – stabilita in data de 22 mai de catre Natiunile Unite pentru a promova si a face cunoscute problemele importante privind biodiversitatea.

Pornind de la succesul inregistrat ca urmare a actiunilor desfasurate in cadrul primei etape ale campaniei, noua etapa urmareste sa stabileasca legaturi pe termen lung  intre indivizi si grupuri de indivizi care isi iau angajamentul de sustinere a biodiversitatii. Aceasta noua faza le ofera celor interesati oportunitatea de a primi informatii si recomandari legate de modul in care se pot implica in protejarea biodiversitatii. Acestia vor primi sfaturi legate de modul in care se pot implica, atat ei insisi, cat si prietenii lor, in actiuni de protejare a biodiversitatii.

Punctul central al noi campanii este o aplicatie 3D inedita creata pe pagina de Facebook dedicata campaniei Biodiversitatea, care le va permite utilizatorilor sa includa poza de profil a tuturor prietenilor pentru a forma una dintre mascotele campaniei: Veverita Rosie, Tonul, Stejarul, Broasca sau Vrabia.

Campania Comisiei Europene – Biodivesitatea a inregistrat un succes considerabil in anul 2010, prin activitati de comunicare care au avut ca obiectiv sublinierea modului in care viata noastra depinde de biodiversitate. In mai multe tari europene au fost dezvoltate evenimente publice stradale, cu actiuni ce au scos in evidenta riscurile diminuarii biodiversitatii prin vizualuri de impact reprezentand scene de crima realizate prin linii trasate in jurul victimelor virtuale.

Peste 16.000 de oameni au participat la evenimente si s-au implicat activ in cadrul actiunilor legate de biodiversitate. Web site-ul dedicat campaniei (www.contamuniipealtii.eu) a inregistrat peste 3.7 milioane de vizite, filmul viral creat in urma campaniei a avut peste 1.9 milioane de vizionari, iar pagina de Facebook cu aplicatia speciala a inregistrat peste 55.000 de utilizatori activi. De asemenea, in anul 2010, campania Biodiversiatea a fost premiata la „European Excellence Award”, categoria de Mediu si Ecologie.

Competitie 2011

In noua etapa a campaniei Biodiversitatea 2011, cetatenii Europei pot castiga o excursie pentru doua persoane in Romania, in regiunea Transilvania. Castigatorul competitiei va petrece o saptamana in mijlocul naturii, bucurandu-se de raritatile naturii precum observarea ursilor, alaturi de un ghid personal pe toata durata excursiei. De asemenea, castigatorul va avea asigurat transportul si cazarea.

Mecanismul competitiei

Pentru a participa la competitie, utilizatorii de Facebook trebuie sa viziteze pagina de Facebook a campaniei Biodiversitatea si sa utilizeze aplicatia Biodiversifica-ti Prietenii (Biodiversify Your Friends) – http://apps.facebook.com/biodiversity/. Astfel, pozele tuturor prietenilor se vor transforma in mascota aleasa. Dupa finalizarea acestui proces, utilizatorii trebuie sa isi demonstreze angajamentul de implicare in protejarea biodiversitatii prin actiuni concrete. Acest angajament poate fi exprimat prin cuvinte, filme sau poze. In urma unui vot a utilizatorilor de Facebook, cele mai de impact 10 actiuni vor fi jurizate de catre Comisia Europeana care va decide castigatorul final. Concursul se va desfasura in perioada 20 mai – 31 iulie 2011.

Ce inseamna si de ce este importanta biodiversitatea?

Biodiversitatea – o varietate imensa de ecosisteme, specii si gene care ne inconjoara – reprezinta asigurarea noastra de viata, oferindu-ne mancare, apa, aer proaspat, tratamente si adapost, ne fereste de dezastre naturale si de boli si contribuie la echilibrarea climei. De asemenea, biodiversitatea reprezinta capitalul nostru natural, oferindu-ne servicii in cadrul unui ecosistem care ne sustine economia. Deteriorarea sau diminuarea biodiversitatii pun in pericol aceste servicii: vom pierde specii si habitate, bogatiile si beneficiile pe care ni le ofera natura si ne punem astfel in pericol bunastarea.

In prezent, numarul speciilor pe cale de disparitie se afla la un nivel ingrijorator. Avand ca principala cauza activitatile oamenilor, speciile sunt in prezent distruse de pana la 1000 de ori mai repede decat in mod natural: conform datelor FAO, 60% dintre ecositemele lumii sunt degradate sau folosite nesustenabil; 75% dintre speciile de pesti sunt supra-exploatate sau degradate, iar 75% din diversitatea genetica a recoltei agricole a fost pierduta la nivel global incepand cu 1990.

Aproximativ 13 milioane de hectare de paduri tropicale sunt taiate in fiecare an, iar 20% dintre recifurile de corali tropicali au disparut. In UE, doar 17% dintre habitate si specii si 11% dintre ecosistemele cheie protejate de legislatia europeana sunt in stare buna. Toate acestea se intampla in pofida actiunilor intreprinse pentru a combate pierderea biodiversitatii, actiuni care au venit ca urmare a stabilirii obiectivului UE pentru biodiversitate pentru 2010, stabilit in anul 2001. Beneficiile acestor actiuni au fost contrabalansate de presiunea continua si in crestere asupra biodiversitatii si componentelor acesteia, inmultirea speciilor straine, poluarea si schimbarile climatice. Alte cauze indirecte, cum ar fi cresterea populatiei, lipsa de informare cu privire la importanta biodiversitatii si faptul ca valoarea economica a biodiversitatii nu este reflectata in deciziile luate pentru protejarea acesteia, au un impact important asupra biodiversitatii.

Este evident faptul ca oamenii trebuie sa actioneze urgent, sa se informeze legat de consecintele actiunilor pe care le intreprind si sa-si schimbe atitudinea pentru bunastarea planetei. Acesta este obiectivul campaniei Biodivesitatea desfasurata de Directa Generala pentru Mediu.

Strategia Uniunii Europene pentru Biodiversitate

In data de 3 mai 2011, Comisia Europeana a adoptat o noua strategie pentru a stopa diminuarea biodiversitatii si a ecosistemelor in cadrul Uniunii Europene, pana in anul 2020 – Asigurarea noastra de viata, capitalul nostru natural: strategia UE pentru biodiversitate pentru anul 2020.

Noua strategie se aliniaza cu doua angajamente pe care liderii UE si le-au luat in luna martie 2010. Primul angajament este si obiectivul mentionat in slogan: „Oprirea pierderii biodiversitatii si degradarii serviciilor oferite de ecosisteme in UE pana in 2020 si refacerea acestora pe cat posibil, sporind in acelasi timp contributia UE pentru evitarea pierderii biodiversitatii la nivel global”.

Cel de-al doilea angajament este reprezentat de viziunea pentru anul 2050: „Pana in anul 2050, biodiversitatea Uniunii Europene si serviciile oferite de ecosisteme – capitalul natural – sunt protejate, valorificate si restaurate corespunzator pentru valoarea intrinseca a biodiversitatii si pentru contributia esentiala a acestora la bunastarea oamenilor si la prosperitatea economica si pentru ca schimbarile majore cauzate de pierderea biodiversitatii sa fie evitate.”

De asemenea, noua strategie este aliniata cu angajamentele globale facute la Nagoya, in luna octombrie 2010, in cadrul Conventiei pentru Diversitate Biologica, cand liderii mondiali au adoptat un pachet de masuri pentru a aborda pierderea biodiversitatii in urmatoarea decada.

Exista sase obiective mari si 20 de actiuni pentru a ajuta Europa sa-si atinga obiectivul. Cele sase obiective se refera la: implementarea legislatiei UE cu privire la mediu pentru protejarea biodiversitatii; o mai buna protectie a ecosistemelor si folosirea infrastructurilor verzi; folosirea agriculturii si activitatilor forestiere sustenabile; administrarea corecta a stocurilor de peste; control sporit a speciilor straine; contributie sporita a UE pentru evitarea pierderii biodiversitatii.

Pentru mai multe informatii, accesati link-urile:

Website-ul campaniei: www.contamuniipealtii.eu

Aplicatia de Facebook:

http://apps.facebook.com/biodiversity/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *