In Argentina, paleontologii au descoperit fosile ale unei specii de dinozaur care a supravietuit unui eveniment catastrofal, in care au disparut toate speciile inrudite cu ea.
In cele 180 de milioane de ani in care au vietuit pe Pamant, dinozaurii – un grup foarte mare si divers – au trecut prin mai multe extinctii in masa, ca urmare a unor dezastre naturale la scara foarte mare, ce au dus la disparitia a numeroase specii. Cea mai teribila dintre aceste extinctii a avut loc acum 66 de milioane de ani, la sfarsitul perioade cretacice; ea s-a datorat probabil efectelor combinate ale impactului unui asteroid si ale eruptiilor vulcanice violente si a dus la disparitia aproape in totalitate a dinozaurilor, supravietuind doar descendentii lor – pasarile.
Dar acesta nu a fost singura extinctie masiva cu care s-au confruntat dinozaurii; o alta a avut loc mult mai devreme, acum 145 de milioane de ani, la granita dintre Jurasic si Cretacic cand au disparut multe specii terestre si marine.
Dinozaurul descoperit in Argentina – o specie denumita de paleontologi Leinkupal laticauda – a fost un supravietuitor al acestei extinctii. Se credea ca atunci ar fi disparut intrega familie a diplodocidelor, din care facea parte si Leinkupal laticauda. Grupul era deja in declin la acea data, diversitatea lui scazuse si se credea ca evenimentele de la granita Jurasic-Cretacic ar fi fost lovitura de gratie, care ar fi dus la disparitia completa a acestui grup de dinozauri. Diplodocidele faceau parte din grupul mai larg al sauropodelor, dinozauri erbivori de mari dimensiuni.
Iata insa ca o specie de diplodocid, cel putin, a supravietuit: Leinkupal laticauda. Este sigurul diplodocid descoperit pana acum in America de Sud si singura specie de diplodocid cunoscuta care a supravietuit pana in Cretacic.