Analiza politicilor de mediu din 2009 arata ca statele membre UE au adoptat si au pus in practica o varietate de masuri legate de acest domeniu. Cu toate acestea, un anumit numar de date si tendinte ramane inca incert. Trebuie sa continuam promovarea noilor masuri de politica nationala care vizeaza o gestionare mai eficienta a resurselor, a concluzionat in cateva cuvinte comisarul european de mediu Janez Potocnik.
Daca intentiile si declaratiile deja exista, rezultatele se lasa inca asteptate in multe domenii ecologice ale Europei. Acest lucru reiese din raportul anual de examinare a politicilor de mediu. Editia a saptea revine asupra tendintelor pe probleme de mediu , asupra progresului dar si restantelor inregsitrate de UE si de fiecare din statele membre in cele patru domenii prioritare al celui de-al saselea program de actiune pe mediu: schimbarea climatica, natura si biodiversitatea , mediul si sanatatea precum si resursele naturale si deseurile.
”Chiar daca s-au inregistrat progrese evidente in anumite sectoare ale mediului, sunt necesare eforturi suplimentare in multe altele, in special legate de pierderea biodiversitatii.” mai informeaza raportul.
Evenimentele din 2009 au fost favorabile mediului.
Raportul revine asupra evenimentelor marcante din 2009 legate de mediu. Adoptarea pachetului pe clima-energie in iunei si acordul de la Copenhaga legat de obiectivul de a limita incalzirea planetara la 2 grade C peste nivelul inregistrat in perioada preindustriala reprezinta ” niste pasi in directia buna”.
Concluziile raportului asupra economiei ecosistemelor si a biodiversitatii a indicat niste tendinte ingrijoratoare precum si urgenta investitiilor in protejarea ecosistemelor. Uniunea Europeana a sprijinit in acest sens crearea unui grup stiintific interguvernamental pe biodiveristate si servicii de ecosistem care ar trebui sa isi inceapa activitatile in iunie 2011. ”Anii ce vor urma ne vor permite sa testam credibilitatea si eficacitatea Uniunii Europene dar si a politicilor internationale din domeniul biodiversitatii”, sustine raportul .
In anii ce vor veni va fi posibila msurarea efectelor altor politici puse in aplicare in 2009 in domeniul mediului, cum ar fi directiva Reach, directiva emisiilor industriale, directiva in domeniul apei sau a masurilor luate la nivel national in cadrul planurilor menite sa le stimuleze. Acest ansamblu de politici nationale sau europene reprezinta masuri pe termen lung. Majoritatea indicatorilor raman totusi pe rosu asteptand ca efectele acestora sa devina vizibile.
Mai raman multe de facut
Examinarea indicatorilor din cele patru domenii prioritare arata ca de fapt multe lucruri mai raman de facut. In ciuda unor progrese constante, urmatoarele sectoare contiuna sa prezinte probleme: emisiile de CO2 a masinilor, intensitatea energetica, emisiile poluantilor atmosferici, indicele exploatarii apei, supraexploatarea resurselor acvatice, volumul de deseuri generate si de reziduuri provenite de la pesticide din alimentatie.
Obiectivele fixate de UE nu vor fi atinse probabil in anumite domenii. Este cazul schimbarii de temperatura, a concentratiei de CO2 din atmosfera si de de dezastre naturale legate de schimbarea climatica. Europa trebuie sa se descurce mai bine in ceea ce priveste productia combinata de caldura si electricitate, partea de electricitate produsa pornind de la energii regenerabile, consumul de energie finala in transport si in tratarea deseurilor nucleare. Expunerea populatiei la particule , la stratul de ozon, la oxidul de azot, la zgomotul din transport si la productia de produse chimice toxice si daunatoare mediului sunt probleme la fel de ingrijoratoare.
In ceea ce priveste biodiversitatea, indicatorii arata o stare de alerta fie ca e vorba de salvarea pasarilor obisnuite , conservarea habitatelor si speciilor , sau de impregnarea solului cu carbon.