Conform unui studiu realizat de universitatea Montana, publicat pe 19 august in revista Science, copacii ar fi acumulat o cantitate redusa de carbon intre 2000 si 2009 , deceniul cel mai cald dupa anul 1880, potrivit datelor culese de Organizatia Mondiala de Meteorologie, Nasa si Agentia Oceanica si Atmosferica Americana.
Acest rezultat este cel putin surprinzator: un studiu similar, condus in 2003 aratase ca intre 1982 si 1999 capacitatea de acumulare de CO2 in arbori crescuse. Incalzirea climatica favorizeaza de fapt dezvoltarea arborilor care astfel acumuleaza o cantitate mai mare de carbon.
Conform celor doi autori al noului studiu, perioadele de seceta intensa pe care le-a parcurs emisfera sudica reprezinta cauza principala cauza. Astfel, 70% din arbori ar fi absorbit intre 2000 si 2009 o cantitate mai mica de carbon decat in mod obisnuit. Chiar daca emisfera nordica a cunoscut o tendinta total opusa, bilantul este totusi negativ: arborii ar fi absorbit cu 550 milioane tone de carbon mai putin in aceasta perioada, in timp ce populatia mondiala emite cu fiecare an cantitati mai mari de CO2.
”Schimbarile climatice maresc frecventa marilor secete regionale si aceasta tendinta ar putea sa se continue si in viitorul apropiat. Monitorizarea evolutiei climatice mondiale va juca un rol esential pentru a determina daca reducerea capacitatii de stocare a arborilor confirmata de studiu este o simpla variatie inregistrata in fiecare deceniu sau este vorba de un adevarat punct de rascruce in ceea ce priveste acumularea de carbon in mediul terestru.‘‘ sustin Maosheng Zhao si Steven W. Running, cei doi autori ai studiului.