In 2016 s-a inregistrat cea mai calda luna ianuarie din istoria masuratorilor meteorologice

Luna ianuarie a acestui an a fost cea mai calda luna de inceput de an de pe Terra de la sfarsitul secolului al XlX-lea de cand se fac inregistrari ale temperaturilor, a informat miercuri agentia americana National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), citata de agentia France Presse (AFP). In general, temperatura medie la suprafata oceanelor…

Citește mai departe

Studiul NASA care trage un semnal de alarma: 2014 a fost cel mai calduros an inregistrat vreodata la nivel global

Anul 2014 a fost cel mai calduros inregistrat la nivel global de la inceputul masuratorilor de temperatura in 1880, au anuntat, vineri, NASA si Agentia americana pentru oceane si atmosfera (NOAA), potrivit AFP. NASA si NOAA au subliniat ca acest fenomen reflecta mai ales cresterea emisiei de gaze cu efect de sera ca rezultat al…

Citește mai departe
Studiu: Permafrostul, o veritabilă "bombă climatică" prea puţin cunoscută

Studiu: Permafrostul, o veritabila „bomba climatica” prea putin cunoscuta

Subsolul inghetat din Antarctica si din Siberia, cunoscut sub numele de „permafrost”, reprezinta 25% din suprafata uscatului din emisfera nordica, iar incalzirea sa reprezinta, dupa parerea oamenilor de stiinta, o veritabila „bomba climatica” prea putin cunoscuta. In cel mai recent raport al lor, expertii din IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change / Grupul interguvernamental de…

Citește mai departe
Al cincilea raport de evaluare privind schimb?rile climatice

Calculele de pana acum sunt gresite. Expertii avertizeaza ca in realitate clima se incalzeste mult mai repede

Timp de peste 30 de ani, cercetatorii au masurat gresit incalzirea apelor din marile emisferei sudice, astfel ca datele pe care le avem acum sunt gresite, anunta expertii. Prin urmare, clima s-a incalzit in realitate de doua ori mai mult decat cifrele enuntate anterior. Paul Duback, de la Lawrence Livermore National Laboratory din California, a…

Citește mai departe

Incalzirea oceanului Arctic va duce la ierni mai blande in Europa si SUA

Incalzirea oceanului Arctic este asociata cu reducerea numarului iernilor extreme in SUA si Europa, sustine un studiu publicat in revista Nature Climate Change, citat luni de natureworldnews.com. Climatologii au atribuit scaderea temperaturilor din SUA, din ianuarie 2014 ( cu recordul din Minnesota de minus 37 de grade Celsius si cu inghet in insorita Florida) fenomenului…

Citește mai departe
Liber la poluare. 5 euro pentru a emite o tonă de dioxid de carbon

Emisiile de dioxid de carbon au atins concentratii record in emisfera nordica

Concentratiile lunare de dioxid de carbon (CO2) din atmosfera, responsabil pentru incalzirea climei, au depasit pentru prima oara, in aprilie, pragul de 400 ppm (parti pe milion) in emisfera nordica, a anuntat marti Organizatia meteorologica mondiala (OMM). Acest prag este considerat cu „o incarcatura simbolica extrem de mare in plan stiintific”, a indicat aceasta agentie…

Citește mai departe

Disparitia plantelor cu flori din Epoca Glaciara, unul dintre motivele pentru care au disparut mamutii lanosi

Oamenii de stiinta care au studiat fragmente de ADN prelevate din fosile de mamuti si rinoceri conservate in permafrostul arctic au ajuns la concluzia ca aceste animale mari depindeau din punct de vedere al hranei de florile bogate in proteine care acopereau relieful de stepa. Insa, niste schimbari climatice radicale produse in Epoca glaciara a…

Citește mai departe

Meteorologii avertizeaza: Vine o iarna grea

Cercetari recente referitoare la schimbarea climatica arata ca modificarile la nivel global pot avea efect imediat. Mai mult, specialistii spun ca recordul de gheata topita la Polul Nord (record stabilit anul acesta, in luna august), ar putea aduce o iarna foarte grea, avertizeaza un material publicat in revista “Nature”. Topirea ghetarilor provoaca in emisfera nordica…

Citește mai departe

Tornadele si trombele marine hazarde climatice

Sunt cunoscute ca fiind cele mai violente fenomene naturale. Prin definitie, tornadele sunt coloane de aer in rotire, ce se extind de la norii cumulonimbus. Exista insa si alte entitati meteorologice care prezinta aspectul turbionar al unei tornade, insa mult mai putin periculoase, fiind interesante mai ales, din punct de vedere stiintific: trombele marine, turbioanele…

Citește mai departe

Reducerea suprafetei gheturilor in Oceanul Arctic generata de incalzirea climatica ar putea explica iernile cu multa zapada si ger din ultimii ani

Reducerea suprafetei gheturilor in Oceanul Arctic generata de incalzirea climatica ar putea explica iernile cu multa zapada si ger din ultimii ani din Europa si din unele zone ale emisferei nordice, arata un studiu american. Dupa ce suprafata banchizei a scazut la un nivel record in 2007, au fost observate ninsori mai abundente decat in…

Citește mai departe

Reducerea ghetii in Oceanul Arctic datorata incalzirii ar putea explica iernile pline de zapada si foarte reci din ultimii ani

Reducerea ghetii in Oceanul Arctic datorata incalzirii ar putea explica iernile pline de zapada si foarte reci din ultimii ani in unele parti ale emisferei nordice, afirma cercetatori americani intr-o lucrare publicata luni, citata deAgerpres.   Intrucat suprafata banchizei s-a redus la un nivel record in 2007, caderi de zapada mult mai abundente decat normale…

Citește mai departe

Datorita marilor secete arborii au acumulat mai putin carbon dupa anul 2000

Conform unui studiu realizat de universitatea Montana, publicat pe 19 august in revista Science, copacii ar fi acumulat o cantitate redusa de carbon intre 2000 si 2009 , deceniul cel mai cald dupa anul 1880, potrivit datelor culese de Organizatia Mondiala de Meteorologie, Nasa si Agentia Oceanica si Atmosferica Americana. Acest rezultat este cel putin…

Citește mai departe

O noua racire globala ameninta Emisfera nordica: un nou vulcan islandez ar putea sa aduca un alt „an fara vara”, ca in 1816

Tonele de cenusa „scuipate” de Eyjafjallajokull ar putea fi dublate de eruptia asteptata a altui vulcan islandez, Katla, ceea ce ar putea obtura lumina sloara, raci atmosfera si aduce un nou „an fara vara” precum 1816. Inghetul a distrus culturile agricole in mai. A nins in august. Ceata mai pot timpul, inundatii, circa 200.000 europeni…

Citește mai departe

Incalzire sau racire globala?

Michael Le Page sustine ca e absolut normal sa analizam de ce, daca planeta se incalzeste, o multime de state s-au confruntat in aceasta iarna cu cel mai aprig frig din ultima jumatate de secol. „Am o singura intrebare pentru cei care sunt ferm convinsi ca gerul din aceasta iarna este dovada faptului ca incalzirea…

Citește mai departe

Cea mai aspra iarna din ultimii ani secera vieti

Un ger crunt a lovit toate regiunile emisferei nordice, unde s-au inregistrat cele mai mici temperaturi din ultimele decade. Din cauza frigului puternic au murit zeci de oameni. Climatologii spun ca variatiile anormale de temperatura din iarna aceasta au legatura cu intrarea in faza negativa a unui fenomen natural „inrudit” cu El Nino. Un vant…

Citește mai departe

Dislocarea ghetarului Sermeq Kullajeq in aisberguri „nu a fost nicicand asa de rapida”

Ghetarul Sermeq Kullajeq din vestul Groenlandei, clasat in patrimoniul mondial al umanitatii, a inceput sa se dezghete tot mai rapid, sub efectul incalzirii globale, iar perspectivele sunt „alarmante”, sustin mai multi specialisti, citati de AFP. Glaciologul danez Andreas Peter Ahlstroem sustine ca situtia acestui ghetar, unul dintre cei mai rapizi din lume, este „grava, dramatica”,…

Citește mai departe

Ghetarul din Ilulissat continua sa se topeasca

Topirea ghetarului din Ilulissat, situat in vestul Groenlandei, se accelereaza sub efectul incalzirii climatice, fiind de doua ori mai rapida decat in oricare alt loc al planetei. Ca urmare a topirii sale rapide, care se extinde pe 7 km, soarta ghetarului Sermeq Kullajeq, o minune a lumii declarata patrimoniu mondial al umanitatii, este una „dramatica”,…

Citește mai departe

Ghetarul Sermeq Kullajeq din Groenlanda se dezgheata tot mai rapid, sub efectul incalzirii globale

Ghetarul Sermeq Kullajeq din vestul Groenlandei, clasat in patrimoniul mondial al umanitatii, a inceput sa se dezghete tot mai rapid, sub efectul incalzirii globale, iar perspectivele sunt „alarmante”, sustin mai multi specialisti, citati de AFP. Glaciologul danez Andreas Peter Ahlstroem sustine ca situtia acestui ghetar, unul dintre cei mai rapizi din lume, este „grava, dramatica”,…

Citește mai departe

Permafrostul, o amenintare pentru clima

Cantitatea de carbon depozitata de solul inghetat din emisfera nordica este dubla fata de estimarile precedente, iar topirea accelerata creste si ritmul schimbarilor climatice, dupa cum arata un nou studiu, publicat in revista Global Biogeochemical Cycle, citata de Reuters. Zone mari din Rusia, Canada, tarile nordice si Alaska sunt acoperite cu un strat gros de…

Citește mai departe

Cresterea cu un metru a nivelului marii ar modifica rotatia planetei si campul gravitational

Cresterea cu doar un metru a nivelului oceanului planetar ar afecta campul gravitational terestru in emisfera sudica si miscarea de rotatie a planetei, arata un studiu publicat de revista americana Science. Potrivit studiului, o crestere cu un metru a nivelului oceanului planetar ar fi suficient de importanta pentru a afecta campul gravitational terestru in emisfera…

Citește mai departe

Gripa porcina va lovi in valuri

Seful OMS avertizeaza ca, dupa o perioada de regres, gripa va lovi intr-un val fara precedent. Europa ar putea fi protejata in perioada verii, cand virusurile sunt mai putin agresive. Noul virus A/H1N1 al gripei porcine va lovi in valuri, avertizeaza expertii. In timp de oficialii Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) spun ca in lunile…

Citește mai departe

Legile de protejarea mediului dauneaza

Ultimele cercetari efectuate de NASA releva faptul ca legile create pentru a ocroti mediul inconjurator de fapt dauneaza si mai mult, dupa cum relateaza Daily Mail. Legislatia care ar trebui sa ajute la imbunatatirea calitatii aerului si sa elimine aparitia ploilor acide a determinat incalzirea temperaturii in regiunea Arctica in ultimii treizeci de ani. Omul…

Citește mai departe

Efectul de incalzire globala

Pentru a intelege fenomenul de incalzire globala , care actioneaza asupra Pamantului, trebuie sa privim acest fenomen intr-un context mai larg. Modificarile de clima care au aparut in ultimul timp pe Terra nu sunt singulare in sistemul nostru solar . Alexei Dimitrov , un cercetator rus, a facut cateva observatii asupra unor modificari aparute pe…

Citește mai departe