Fuga din calea incalzirii globale

Speciile salbatice vor fi nevoite sa migreze circa 400 de metri anual pentru a trai in conditiile de temperatura cu care s-au obisnuit. Temperaturile globale vor creste cu o viteza mai mare decat cea cu care speciile vor putea migra catre zonele mai reci. pasari schimbari climatice

Incalzirea globala arunca natura intr-o cursa contra cronometru pe care are sanse relativ putine s-o castige.

In urma unui studiu, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca speciile de animale si de plante salbatice vor fi nevoite “sa se mute” cu 402,3 metri in fiecare an pentru a trai in conditiile de temperatura cu care sunt obisnuite. Asta pentru ca zona lor de confort se va muta, releva publicatia “The Independent”.

Nevoite sa se “miste” de doua ori mai repede

Mai precis, speciile de pasari salbatice din emisfera nordica vor trebui sa parcurga aceasta distanta spre nord, iar cele din emisfera sudica, spre sud. Altfel nu vor putea sa faca fata incalzirii globale. Cercetarea mai arata ca speciile din mangrove vor fi nevoite sa se “miste” de doua ori mai repede pentru a putea supravietui.

Studiul se bazeaza pe previziunile referitoare la cresterea temperaturii globale intocmite de Comitetul Interguvernamental pentru Schimbari Climatice.

Temperaturile cresc cu o viteza mai mare

Cercetatorii britanici estimeaza ca aproape o treime dintre habitatele ecologice pe care le-au studiat se vor confrunta cu o rata de crestere a temperaturii ce va depasi posibilitatea de migrare a plantelor care traiesc in aceste zone.

Studiul, publicat in revista “Nature”, arata ca temperaturile vor creste cu o viteza mai mare decat cea de adaptare a speciilor de pasari salbatice. Pe cale de consecinta, multe animale si plante vor disparea.

“Unul dintre cele mai importante aspecte ale acestei analize este ca ne va permite sa evaluam cum functioneaza actuala noastra retea de arii protejate”, a afirmat Healy Hamilton de la Academia de Stiinte din California, care a participat la elaborarea studiului.

Oamenii de stiinta sustin ca faptul ca pot afla cat de repede trebuie sa migreze anumite specii de pasari le va fi de folos in elaborarea unor strategii care sa vina in ajutor animalelor si plantelor aflate in pericol.

Experiment britanic de succes

Cercetatorii britanici au demonstrat ca este posibil ca anumite specii de fluturi sa fie mutate spre zone de nord, care in trecut erau mai reci, dar la momentul experimentului inregistrau aceeasi temperatura medie cu care insectele respective se obisnuisera.

In 1999 si 2000 a avut loc o astfel de “colonizare asistata”, in urma careia doua specii de fluturi au fost mutate din regiunea North Yorkshire in zonele Durham si Northumberland.

Insectele au supravietuit fara probleme, dar cercetatorii au subliniat ca, fara interventia lor, fluturii nu ar fi putut face singuri aceasta “calatorie”.

Sursa: Adevarul

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente