Patru specii rare de fluturi din Cluj, unici în Europa, îi îmbog??esc pe proprietarii de fâne?e

Patru specii rare de fluturi din Cluj, unici in Europa, ii imbogatesc pe proprietarii de fanete

Fermierii clujeni au incasat peste 430.000 de euro anul trecut, din subventia de 240 de euro/hectar, doar pentru a proteja habitatul fluturilor din familia Maculinea de pasunatul si cositul excesive. Albastrelul argintiu al furnicilor (Maculinea teleius), albastrelul ciocolatiu al furnicilor (Maculinea nausithous), albastrelul gentianei si albastrelul cimbrisorului. Aceste patru specii de fluturi se regasesc impreuna…

Citește mai departe

Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului, raiul fluturilor din Romania. Peste 157 de specii

Peste 75% din fluturii existenti in Romania se afla in arealul Geoparcului Dinozaurilor Tara Hategului, unde au fost identificate 157 de specii de fluturi de zi, atractie pentru iubitorii ecoturismului, a aratat, marti seara, lectorul universitar Alexandru Andrasanu, intr-o conferinta de specialitate, la Biblioteca Nationala. ‘Intre atractiile arealului in care se afla Geoparcul Tara Hategului,…

Citește mai departe
Larvele de fluturi modificate genetic pot produce m?tase fluorescent?

Aproape 10% din fluturii din Europa sunt pe cale de disparitie

Insectele sunt afectate de pierderea habitatului cu iarba, din cauza intensificarii agriculturii si urbanizarii. Sute de fluturi, carabusi si libelule sunt pe cale de disparitie in intreaga Europa, cu aproape o treime din cele 435 de specii de fluturi in declin, avertizeaza oamenii de stiinta. Pierderea habitatului cauzata de agricultura intensa, schimbarile climatice, incendiile forestiere…

Citește mai departe

Ecosistemul unei paduri de stejari

Maretul stejar cu crengile sale ramnificate creste pana la o inaltime de 40m, traieste pana la 800 ani si ofera adapost unei sumedenii de animale si plante. Una dintre cele mai impresionante privelisti in tinuturile impadurite temperate din nord o reprezinta stejarul comun (sau european) (Quercus robur). Este un arbore foios (caruia ii cad toate…

Citește mai departe

Muntele Tampa are de acum propria monografie

Regia Locala a Padurilor Kronstadt, impreuna cu o echipa de specialisti aflati in coordonarea lui Oliviu G. Pop, au elaborat, in ultimele luni, „Monografia Rezervatiei Muntele Tampa”, „Ghidul Ecoturistului” si un pliant informativ cu privire la Muntele Tampa – rezervatie naturala. Dan Olteanu, directorul Regiei Kronstadt, spune ca aceste materiale informative vor fi distribuite in…

Citește mai departe