Edilii locali din zona unde Ministerul Mediului doreste infiintarea Parcului National Ciucas se opun acestui proiect.
Planul a fost pus in discutie inca din 2005, dar pana acum nu a fost pus in practica. La dezbaterea publica de ieri, de la Brasov, edilii din Tarlungeni si Vama Buzaului s-au opus, din nou, fatis.
Primarii au un motiv foarte clar: arborii de pe cateva mii de hectare, din exploatarea carora se rotunjesc veniturile la bugetul local. Intr-un parc natural nu se poate face turism anapoda si nici nu pot fi amenajate partii de schi, iar la Tarlungeni tocmai a fost aprobat un proiect prin care se va construi o adevarata statiune montana, cu hoteluri, partii de schi, instalatii de transport pe cablu etc.
Ciucasul are 22 de habitate de interes comunitar: paduri virgine pe 22% din teritoriu si chiar o adevarata minune, o zona subpolara, de tundra boreala, asemanatoare celei din apropierea Cercului Polar de Nord. Un alt motiv pentru care zona Ciucas trebuie declarata parc national este existenta a sase habitate, mentionate si in Tratatul de Aderare. In acest areal, „flora numara peste 1.200 de specii si 1.738 de specii de fauna.
Sunt 26 de specii de fluturi unicat in Romania, peste 1.200 de specii de ciuperci. Vorbim despre o adevarata bogatie ascunsa in Ciucas”, a precizat cercetatorul desemnat drept coordonator al acestui proiect, Cristian Stoiculescu. Pentru Parcul National Ciucas, studiul a fost realizat de Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice Bucuresti, in colaborare cu APM Brasov si Prahova, beneficiarul studiului fiind Regia Nationala a Padurilor-Romsilva.
Sursa Adevarul