Administratia Nationala Apele Romane doreste exploatarea rationala a litoralului.
Cu doua luni inainte de deschiderea oficiala a noului sezon estival, pe plajele litoralului romanesc au inceput deja lucrarile de ecologizare. Aceste lucrari vor fi urmate de cele de afanare a nisipului, iar pe 26 martie, noua portiuni de plaja vor fi inchiriate si amenajate conform cerintelor Uniunii Europene.
Administratia Nationala Apele Romane – Directia Apelor Dobrogea-Litoral (DADL) Constanta va inchiria, pentru o perioada de 10 ani, portiuni de plaja in statiunile Navodari, Mamaia, Eforie Nord, Costinesti, Olimp si Venus.
Din sumele percepute pe inchiriere, DADL va retine o cota-parte, de 50 la suta, iar diferenta va merge la bugetul de stat.
Banii retinuti de DADL vor fi utilizati pentru protectia si conservarea plajelor, lucrari de reabilitare, executarea tuturor lucrarilor de intretinere a plajelor pe sectoarele necontractate si a lucrarilor de evacuare a algelor depuse pe mal. DADL se obliga, in plus, sa actualizeze cadastrul plajelor, sa promoveze studii si proiecte privind stoparea proceselor de eroziune marina si sa furnizeze utilajele necesare lucrarilor de conservare si pregatire a plajelor.
Adio comert ambulant
„Pana la jumatatea lunii aprilie, toate lucrarile de ecologizare pe litoral se vor termina. Apoi vor fi predate operatorilor care au castigat licitatiile. Prin aceasta actiune speram intr-o exploatare rationala in conformitate cu cerintele Uniunii Europene”, ne-a declarat purtatorul de cuvant al DADL Constanta, Catalin Anton.
Operatorii au obligatia sa intretina si sa igienizeze zilnic sectorul inchiriat, sa asigure conditii sanitare si de protectia mediului in zonele de imbaiere si de plaja. Ei nu vor putea ridica niciun fel de constructii pe aceste sectoare. Cei care inchiriaza zone de litoral vor fi direct raspunzatori de salubrizarea zilnica si de indepartarea comerciantilor ambulanti. Monitorizarea apei marii este o alta obigativitate a celor care vor sa inchirieze un sector de plaja.
Acestia vor trebui sa sesizeze imediat autoritatile de gospodarirea apelor si protectia mediului, dar si autoritatile de sanatate publica despre eventuala prezenta a unor substante toxice. Si autoritatile admi-nistr-atiei publice locale pe a caror raza administrativa teritoriala se afla plajele cu destinatie turistica nu sunt absolvite de obligatii. In sarcina lor revine asigurarea lucrarilor de canalizare si alimentare cu apa pana la zona limitrofa plajei turistice.
Interzis pentru animale!
Pe plajele cu destinatie turistica, potrivit cerintelor UE, nu sunt admise alte constructii sau dotari decat module de grupuri sanitare, daca sunt amplasate in zona limitrofa, posturi de prim-ajutor si de salvare, instalatii de captare a energiei solare in zona bateriilor de dus si dotari de agrement specifice plajei. Pentru protectia turistilor, pe litoralul Marii Negre se va interzice accesul persoanelor cu animale.
Circulatia si stationarea masinilor este, de asemenea, interzisa, cu exceptia celor care asigura interventii operative sau a utilajelor de intretinere a plajelor. Operatorii de plaja care nu respecta obligatiile contractuale vor fi sanctionati cu amenzi cuprinse intre 10.000 si 20.000 de lei, ori de cate ori va fi nevoie.
Sursa: Adevarul