Boli de inima de la centralele nucleare

Oamenii de stiinta au dovedit ca locuitorii expusi la radiatii nu ating 70 de ani.

Un studiu al cercetatorilor britanici arata ca exista o legatura intre bolile de inima si expunerea la radiatiile mici, raspandite pe platformele nucleare, informeaza „The Guardian”. Descoperirea e cu atat mai surprinzatoare cu cat pana acum medicii nu gasisera nicio dovada privind faptul ca radiatiile pot provoca boli de inima.

Echipa de cercetatori a ajuns la concluzia ca analizele facute in timpul studiului, la care au participat 64.818 de muncitori voluntari, care au lucrat pe platformele industriale de la Sellafield, Springfield, Chapelcross si Capenhurst, sunt semnificative. Unii dintre subiecti au inceput sa lucreze in 1946, iar cei mai multi dintre ei au fost expusi radiatiilor in timpul orelor de program.

Dar rezultatele sunt valabile si pentru vecinii de lunga durata ai centralelor. Oamenii de stiinta nu au gasit nicio diferenta intre numarul imbolnavirilor de inima cand au comparat starea muncitorilor expusi la radiatii cu a celor care doar au locuit in imprejurimi.

In schimb, atunci cand au impartit muncitorii in grupuri in functie de nivelul de expunere, cercetatorii au observat un decalaj. Astfel, muncitorii care au fost expusi unor niveluri ridicate de radiatii au trait mai putin sau au inregistrat un procent mai mare de infarcturi sau alte boli de inima.

Infarcturile, cauzate si de alti factori

„Rata mortalitatii e mai mare la muncitorii care au operat in zone cu un nivel mai accentuat de radiatii”, a spus profesorul Steve Jones, de la Centrul de Consultanta Westlakes. Intrucat cerce-tarile privind vietile muncitorilor au fost facute retrospectiv, specialistii se tem ca rezultatele studiului nu pot arata cu exactitate daca au existat sau nu si alti factori care sa determine aparitia bolilor de inima.

Profesorul Jones a precizat ca, daca radiatiile sunt cauza principala pentru bolile de inima, atunci muncitorii expusi la radiatii au 73% sanse sa nu atinga varsta de 70 de ani. Potrivit cercetatorilor, rezultatele studiului pot fi folosite si azi pentru muncitorii care lucreaza in industrie sau pentru cei care locuiesc in vecinatatea unei centrale.

„Nu cred ca are vreo relevanta faptul ca radiatiile de astazi sunt mult mai scazute in centralele nucleare. Conteaza durata expunerii la radiatiile de mica intensitate. Prin urmare, pentru lucratori sau vecini, studiul este valabil”, a declarat Michael Gillies, coautor al studiului.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *