Pionierul teoriei incalzirii globale ramane somer

0
387

Omul care a vorbit prima data de efectele schimbarii climatice a anuntat ca urmeaza sa fie dat afara, dupa ce guvernul britanic a restructurat posturile, informeaza cotidianul „The Independent”. Tim Sparks e primul cercetator care a observat si a demonstrat ca plantele si animalele s-au adaptat la incalzirea globala, chiar inainte ca oamenii sa fie constienti de amplitudinea schimbarilor climatice.

Observatiile lui Sparks se regasesc in cel mai recent raport al Grupului Interguvernamental pentru Schimbari Climatice, in care se arata ca incalzirea globala este reala. Potrivit sursei citate, inchiderea centrului de cercetare unde e angajat Sparks il va trimite pe acesta in somaj. „Independent” observa ca acesta va fi cel mai bizar final de cariera al unui cercetator care a descoperit un fenomen ce ar putea deveni una dintre cele mai mari descoperiri stiintifice.

Profesorul Sparks a aratat ca natura a trecut prin transformari masive in ultimii 30 de ani, de cand pamantul a inceput sa se incalzeasca. De atunci, in fiecare an primavara a inceput mai devreme si toamna a inceput mai tarziu. Intre cele doua anotimpuri, iarna se scurteaza tot mai mult.

In sudul Angliei, de pilda, frunzele de stejar cad cu 26 de zile mai devreme decat o faceau inainte de 1950. Randunicile si vrabiile isi clocesc ouale cu o luna mai devreme decat o faceau pana acum.
Unele specii de fluturi au suferit de asemenea schimbari, isi schimba aripile mai repede decat acum 20 de ani. Tim Sparks a fost primul care a facut studii comparative, confruntand observatii vechi despre plante si animale cu cele pe care le-a notat personal in zilele noastre.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.