Patru specii rare de fluturi din Cluj, unici in Europa, ii imbogatesc pe proprietarii de fanete

Patru specii rare de fluturi din Cluj, unici în Europa, îi îmbog??esc pe proprietarii de fâne?e
Patru specii rare de fluturi din Cluj, unici in Europa, ii imbogatesc pe proprietarii de fanete
Patru specii rare de fluturi din Cluj, unici in Europa, ii imbogatesc pe proprietarii de fanete

Fermierii clujeni au incasat peste 430.000 de euro anul trecut, din subventia de 240 de euro/hectar, doar pentru a proteja habitatul fluturilor din familia Maculinea de pasunatul si cositul excesive.

Albastrelul argintiu al furnicilor (Maculinea teleius), albastrelul ciocolatiu al furnicilor (Maculinea nausithous), albastrelul gentianei si albastrelul cimbrisorului. Aceste patru specii de fluturi se regasesc impreuna pe dealurile Clujului, ceea ce este foarte inedit in Europa. Nicaieri in Europa aceste patru specii de fluturi nu mai apar toate la un loc, in aceeasi arie de teren, spun specialistii. In multe tari, aceste specii au disparut. Astfel, oficialii europeni au inclus familia Maculinea pe lista de specii protejate.

Laszlo Rakosi, prof. univ. Facultatea de Biologie si Geologie din cadrul UBB, a explicat de ce este important ca acesti fluturi sa fie protejati: „In Europa, din cauza intensificarii agriculturii, mediile lor de viata au fost distruse si fragmentate, iar in multe locuri au disparut. In zona Dabaca-Rascruci-Borsa, pe dealurile Clujului, se gasesc impreuna toate cele patru specii de Maculinea, ceea ce nu mai exista nicaieri in Europa”, a afirmat el.

„Ei sunt indicatorul unui mediu de viata nealterat. Aici agricultura traditionala s-a mentinut la noi pana in zilele noastre, dar a inceput sa se intensifice in ultimii ani.”

Ioan Vultur, proprietarul unui teren din Cluj, spune ca este de acord sa protejeze fluturii si subventia ii este de ajutor: „Eu am in jur de trei hectare si sunt multumit de subventia pe care o primesc, pot plati impozitele, taxele si mai raman cu ceva. Sunt costuri care trebuie acoperite. Eu nu am animale multe, nu am nevoie de asa mult fan.”

Pentru a respecta aceste reguli, fermierii primesc, pe suprafata de teren eligibila, pe langa plata pe suprafata, un cuantum de 240 de euro pe hectar.

Maria Ciuca, sef serviciu autorizare plati APIA Cluj, a explicat ce conditii trebuie sa indeplineasca proprietarii de terenuri care primesc subventie pentru protejarea fluturilor: „Sunt conditii restrictive. Pe aceste suprafete nu se pot utiliza pesticide, fertilizanti chimici, iar cositul poate incepe doar dupa data de 25 august. In plus, pasunatul trebuie facut in conditii foarte restranse.”

In plus, fermierii incheie un angajament cu APIA si aceasta solicitare trebuie sa o mentina 5 ani de zile. In jud. Cluj, au depus cereri 932 fermieri pentru o suprafata de peste 630 de hectare. Proprietarii de fanete din Cluj au primit peste 430.000 de euro in 2013 pentru a proteja pasunile pentru fluturi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *