Zeci de salamandre moarte au fost gasite recent in Belgia, expertii gandindu-se la amenintarea raspandirii in toata Europa a unei misterioase ciuperci fatale acestor amfibieni.
Semnalat prima oara in Olanda in 2008, acest tip de micoza a ucis aproape 96% din salamandrele din tara, obligand autoritatile sa adune exemplarele sanatoase in gradini zoologice, arata asociatia belgiana de protectie a naturii Natagora, citata de AFP.
Se parea ca focarul din Olanda fusese izolat, insa descoperirea, in luna aprilie, a zeci de salamandre moarte intr-o padure din sudul Belgiei, aproape de granita cu Olanda, a dat alarma. Vesti alarmante, pe cale de a fi confirmate de comunitatea stiintifica, vin si din sudul Germaniei, nu departe de frontiera cu Belgia.
„Situatia este ingrijoratoare in ceea ce priveste salamandra terestra europeana”, a declarat pentru AFP Francks Pasmans, profesor de micologie veterinara la Universitatea din Gent, referindu-se la „batrachochytrium salamandrivorans”.
Cunoscuta sub numele de „salamandra de foc” datorita pielii sale negre cu pete galbene, specia amenintata, „salamandra salamandra”, este vedeta familiei sale de amfibieni. Capacitatea sa de a trece prin foc fara sa se arda a dat nastere de-a lungul vremii la tot felul de credinte populare, ea fiind aleasa ca emblema regala de Francisc I.
Ciuperca nu lasa nicio sansa victimei, rozandu-i pielea si provocandu-i moartea prin sufocare in doua saptamani. Potrivit directorului asociatiei Natagora, Philippe Funcken, boala, care se transmite prin contact intre batracieni sau prin apa, „avanseaza cu cativa zeci de kilometri pe an”.
Oamenii de stiinta sunt neputinciosi in fata ciupercii, atata vreme cat nu cunosc originea bolii si capacitatea ei de a afecta si alte specii. In conditiile comertului international cu batracieni, mai ales pentru cercetari de laborator, „o ipoteza ar fi ca ciuperca a fost adusa din Statele Unite sau Asia, unde nu facea probleme pentru ca exemplarele locale se adaptasera”, arata Pasmans.
O alta micoza fatala pentru batracieni, „Batrachochytrium dendrobatidfis”, se afla la originea disparitiei a circa 200 de specii, in principal din America Centrala si Australia.
Singura metoda de combatere recomandata de experti este deocamdata dezinfectarea talpilor pantofilor dupa o plimbare in padure pentru a impiedica raspandirea ciupercii. Pasmans este de parere ca ar fi nevoie de o mobilizare europeana, incheie AFP.