Incendiile de padure vor fi bombardate

0
399
Incendiile de padure vor fi bombardate
Flăcările au distrus peste 4.500 de hectare de pădure în statul american Arizona
Incendiile de padure vor fi bombardate
Incendiile de padure vor fi bombardate

Flacarile puternice pot fi stinse prin intermediul unui tip special de explozii, afirma cercetatorii australieni, care au creat o metoda inedita de stopare a incendiilor de padure cu ajutorul unui boom sonic.

Cercetatorul Graham Doig, de la Universitatea New South Wales din Australia, a analizat felul in care o unda de soc si un curent de aer, provocate de o explozie controlata, au stins flacarile de deasupra unei surse de combustibil – in acelasi fel in care oamenii sting lumanarile sufland deasupra lor, insa la o scala mult mai mare, informeaza dailymail.co.uk.

Profesorul australian s-a deplasat intr-un perimetru de testare a explozibililor, aflat in statul american New Mexico, pentru a intelege mai bine felul in care unda creata de o explozie poate sa stinga un incendiu.

El considera ca metoda pe care a inventat-o pe baza acestor experimente ar putea preveni extinderea incendiilor de padure, prin stingerea flacarilor si limitarea acestora in anumite zone controlate.

„Schimbarea brusca de presiune provocata de unda de soc si impulsul generat de curentul de aer din spatele undei imping flacara de deasupra sursei de combustibil. Imediat ce flacara nu mai are acces la combustibil, inceteaza sa mai arda si se stinge”, a explicat cercetatorul, citat de Mediafax.

Tehnica prin care o flacara este stinsa folosind curenti de aer este utilizata de mai multi ani in industria petrolului si a gazelor naturale pentru a stinge exploziile aparute la nivelul puturilor petrolifere, insa profesorul Graham Doig este primul care a testat aceasta metoda pentru a opri incendiile produse in aer liber.

El considera ca una dintre posibilitatile de utilizare a tehnicii sale pentru a stinge incendiile de padure ar putea consta in transportarea dispozitivului exploziv cu un elicopter.

„Desigur, imediat ce se produce explozia, iti doresti sa desprinzi explozibilii de elicopter. Insa transportul cu elicopterul iti permite sa pozitionezi incarcatura exploziva in zone in care, altfel, oamenii nu ar putea sa ajunga prea usor”, a declarat savantul australian.

Profesorul Graham Doig considera ca metoda pe care a inventat-o nu reprezinta un „glont magic” care stinge incendiile naturale, insa ea poate fi folosita pentru a opri extinderea lor, contribuind astfel la stingerea flacarilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.