Pe 25 mai sanctionam cianuristii!

România ?i Canada, schimb de inforama?ii pe tema impactului de mediu al proiectelor miniere
Pe 25 mai sanctionam cianuristii!
Pe 25 mai sanctionam cianuristii!

Campania Salvati Rosia Montana isi incurajeaza sustinatorii sa ia parte activ in evaluarea candidatilor inscrisi pentru alegerile europarlamentare, iar pe 25 mai sa isi exercite dreptul democratic la vot. Evaluarea candidatilor este centralizata prin paginawww.europarlamentare.rosiamontana.org (lansata la inceputul lunii mai) si reprezinta un indicator de pozitionare a acestora in ceea ce priveste exploatarea la suprafata cu cianuri a zacamintelor aurifere din Romania. Acest instrument ofera informatii detaliate pentru contactarea candidatilor si permite urmarirea declaratiilor si actiunilor fiecarui om politic monitorizat. Aceasta pagina web, alaturi de alte analize asupra problemelor din societatea romaneasca permit conturarea unei decizii de vot asumata constient. Miile de mesaje ale sustinatorilor campaniei Salvati Rosia Montana catre candidati au avut drept rezultat introducerea cazului Rosia Montana in discursul public al prezentei campanii electorale.

Numeroasele actiuni de participare, de la nesupunere civica pana la campanii de advocacy au facut ca planurile de minerit cu cianuri la Rosia Montana sa fie departe de a fi implementate. Compania ce isi propunea sa scoata primul lingou de aur in anul 2004 a ajuns sa fie in 2014 mult mai departe de finalitatea dorita, fiind in prezent dependenta de numeroase schimbari legislative si cu procedura de avizare de mediu tinuta artificial in derulare. Avize primite ilegal de la autoritati sunt anulate constant in justitie. Guvernul propus de o forta politica aleasa cu o majoritate vasta si cu o sustinere parlamentara de exceptie nu a reusit sa ajute cu nimic planurilor nelegitime si ilegale ale companiei miniere. De fiecare data, blocarea proiectului minier a fost posibila prin implicarea activa si sustinuta a tuturor celor interesati de dezvoltarea durabila a Rosiei Montane.

Numerosi membri ai clasei politice actuale dezamagesc constant, iar multi dintre ei o fac prin sprijinul nelegitim acordat companiei miniere, sprijin suspectat de multi ca ar izvori din diferite acte de coruptie. Este asadar cu atat mai important ca acele aspecte nedorite ale activitatii unor oameni politici sa fie sanctionate in toate modurile posibile, inclusiv prin vot (dupa cum considera fiecare alegator in parte).

Consecventa in discursul sau din cei 15 ani de activitate, Campania Salvati Rosia Montana considera ca adevaratele schimbari vin in urma demersurilor sustinute, insistente si incisive. Presiunea constanta, inclusiv prin vot, asupra celor care au putere de decizie sau care si-o doresc, a tinut subiectul Rosia Montana si al mineritului cu cianuri in Romania in lista temelor de interes public. Am monitorizat permanent felul in care actorii politici au votat si au actionat, tocmai pentru a putea fi sanctionati in ziua votului.

“Noi, cetatenii, avem putere foarte mare asupra clasei politice, mai ales cand ne unim pentru cauze comune. Activitatea europarlamentarilor alesi pe 25 mai vizeaza in mod direct Rosia Montana si poate fi influentata de presiunile noastre. Parlamentul European este institutia care in 2010 a votat o rezolutie ce recomanda interzicerea folosirii cianurii in minerit si care are forta de a convinge Comisia Europeana de a o implementa ca directiva in statele membre. Fiecare cetatean este liber sa dispuna dupa propria vointa de votul sau, tinand cont ca un politician ce admite distrugerea Rosiei Montane nu va fi un europarlamentar bun nici in alte privinte,” a declarat Eugen David, presedintele Asociatiei Alburnus Maior.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *