Peste 75% din fluturii existenti in Romania se afla in arealul Geoparcului Dinozaurilor Tara Hategului, unde au fost identificate 157 de specii de fluturi de zi, atractie pentru iubitorii ecoturismului, a aratat, marti seara, lectorul universitar Alexandru Andrasanu, intr-o conferinta de specialitate, la Biblioteca Nationala.
‘Intre atractiile arealului in care se afla Geoparcul Tara Hategului, exista 157 de specii de fluturi de zi, care reprezinta cam 75% din fluturii existenti in Romania. Proiectul de ecoturism din aceasta zona tine cont de pozitia strategica, patrimoniul natural si cultural al zonei, departarea de presiunea marilor orase si existenta a trei arii protejate. Acesta este singurul loc din lume unde s-au descoperit oase de dinozauri pitici. Explicatia privind existenta acestora ar fi ca, in urma cu 70 de milioane de ani, aici a existat o insula in Marea Tetis, de dimensiunea insulei Hawai, pe care au trait acesti dinozauri. Au fost gasite aproape 100 de oua, inclusiv eclozate, cu oase de dinozauri mici in ele. Cand Discovery a facut un film despre dinozauri, a ales si Hateg intre zonele specifice pentru evolutia dinozaurilor. Urmele dinozaurilor au declansat ideea unui Geoparc in Tara Hategului’, a explicat Andrasanu, lector la Universitatea din Bucuresti, institutie care administreaza Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului.
Geoparcul din Tara Hategului face parte din reteaua de 59 de geoparcuri din Europa si grupul celor 100 de geoparcuri existente in acest moment in 29 de tari.
‘Fiecare geoparc este evaluat la fiecare patru ani, iar urmatoarea evaluare pentru Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului va avea loc in 2014′, a spus Andrasanu, care a precizat ca exista dezbateri ca geoparcurile sa intre in reteaua de arii protejate ale UNESCO.
Conferinta care a avut ca tema ‘Ecoturism la sezatoare cu dinozauri: Tara Hategului — Retezat’ a fost organizata de Asociatia Ivan Patzaichin — Mila 23 si Asociatia de Ecoturism din Romania.
Conferinta face parte din seria “Recomandat de Ivan Patzaichin: Argumente pentru ecoturism in Romania” si este a doua dintr-o serie de sase intalniri ce isi propun sa prezinte, sub forma de studii de caz, tipurile de activitati de ecoturism ce se pot desfasura in Romania, explicate de catre cei care le practica si le ofera publicului.