Sanctuarul fluturilor, atractia ecologica a Marii Britanii

0
424

Un impunator refugiu destinat protectiei gingaselor insecte a fost conceput ca un spectacol viu, dar are menirea de a salva aceasta specie, cat si mediul inconjurator.

Englezii vor avea cel mai mare sanctuar pentru fluturi construit vreodata, care tinteste statutul de cel mai atractiv punct turistic cu specific ecologic din Marea Britanie. Conceputa sub forma unei cupole imense unde vor putea fi admirate simultan peste 10.000 de exemplare din 250 de specii, „Lumea Fluturilor” va aduce anual in estul Angliei peste un milion de vizitatori, din care aproape jumatate sunt copii.

Ideea construirii celui mai mare sanctuar din lume pentru fluturi apartine unui naturalist britanic – Clive Farrel, in colaborare cu alti doi cercetatori. Pasionat de studiul lepidopterelor in general si mai ales al fluturilor si moliilor, Farrel este la al patrulea proiect de acest gen, dupa realizarea unor constructii similare in Florida, Elvetia si, tot in Marea Britanie, la Stratford-upon-Avon. „Vreau sa mai construiesc inca o -casa- a fluturilor, de data aceasta la o scala-gigant, in care sa pun tot ce am invatat in 30 de ani despre aceste insecte”, declara Farrel.

Peste 10.000 de fluturi simultan sub aceeasi cupola

Sanctuarul va fi compus dintr-o cupola inalta de 17 metri, cu un diametru de 100 de metri. Aici vor putea fi admirati, zburand in acelasi timp, peste 10.000 de fluturi tropicali, reprezentand 250 de specii diferite. In exteriorul cupolei, vor fi amenajate 12 gradini masurand peste 100.000 de metri patrati, concept care se bazeaza pe ideea promovarii speciilor britanice autohtone. Potrivit lui Farrel, aceste gradini vor fi schimbate anual, in functie de inovatiile care apar in domeniul amenajarilor de acest gen. Prima parte a proiectului, reprezentata de cele 12 gradini, va finalizata la jumatatea anului viitor, iar ansamblul va fi inaugurat in martie 2011.

Trei sferturi din speciile de fluturi din Marea Britanie sunt in pericol de disparitie

Argumentul principal care fundamenteaza acest proiect il constituie disparitia, in ultima perioada, a tot mai multe specii de fluturi. Astfel, ultimele evaluari arata ca numai in timpul secolului trecut cinci specii de fluturi si 60 de specii de molii din Marea Britanie au disparut. De asemenea, in utimii 20 de ani, s-a dovedit ca trei sferturi din cele 54 de specii de fluturi care traiesc in Regatul Unit sunt pe cale de disparitie ca urmare a deteriorarii conditiilor de mediu.

Cercetatorii britanici pun aceasta situatie pe seama schimbarilor climatice, a dezvoltarii urbane, a schimbarilor tehnologice din agri-cultura, precum si a faptului ca oamenii distrug habitatele acestor insecte „intr-un ritm inspaimantator”. „Lumea Fluturilor” devine, in acest context, un spatiu al carui prim scop este acela de a aduce publicul larg in contact cu „cele mai frumoase si mai fragile exponate ale lumii salbatice” si de a trage un semnal de alarma cu privire la pericolul privind dis-pa-ritia acestei comori.

Fluturii, prima specie care simte schimbarile din mediul inconjurator

Fluturii reprezinta unul din cei mai importanti si mai fideli indicatori stiintifici pentru ceea ce se intampla cu animalele si plantele cu care traiesc in acelasi ecosistem, spun specialistii din Marea Britanie. „Ceea ce este rau pentru fluturi este rau pentru toate speciile, inclusiv pentru cea umana”, spune un profesor de ecologie din cadrul Universitatii Oxford. Mai mult, specialistii afirma ca fluturii sunt cei mai vulnerabili la deteriorarea conditiilor de mediu.

„Cand habitatul lor este in pericol, ei sunt primii amenintati”, spune Clive Farrel. In aceste conditii, artizanii proiectului considera realizarea unui sanctuar dedicat fluturilor drept un imperativ care nu sufera amanare. „Pentru binele generatiilor viitoare, este extrem de important sa actionam in acest moment. Si este exact ceea ce face -Lumea Fluturilor-, adica aduce aceasta problema pe agenda publicului si incearca sa impie-dice o ca-tastrofa pentru mediu”, spune unul cercetatorii britanici care au gandit acest proiect.

-Pentru binele generatiilor viitoare, este extrem de important sa actionam in acest moment. Doar „Lumea Fluturilor” aduce aceasta problema pe agenda publicului si incearca sa impie-dice o ca-tastrofa pentru mediu
Cercetator britanic

Proiect de 25 milioane de lire sterline

Realizarea celui mai mare sanctuar din lume dedicat fluturilor presupune investitii de peste 25 de milioane de lire sterline. O parte a acestor fonduri este deja asigurata dintr-un imprumut bancar si din surse private, iar restul se estimeaza ca vor fi obtinuti de pe urma vizitatorilor. Fondatorii apreciaza ca veniturile sanctuarului vor fi de aproximativ 123 milioane de lire sterline in primii cinci ani. Zece procente din profitul obtinut se vor indrepta catre proiecte de mediu si conservare.

Un milion de vizitatori vor veni anual la „Lumea Fluturilor”

Locatia sanctuarului, stabilita la intersectia a doua autostrazi importante din apropierea orasului St. Albans, din comitatul Hertfordshire din sud-estul Angliei, a fost special aleasa, datorita numarului mare de locuitori, respectiv 15 milioane de persoane pe o raza de circa 80 de kilometri. Fondatorii spun ca sanctuarul va atrage in fiecare an peste un milion de vizitatori, dintre care aproximativ 40% vor fi copii. In acest sens, este subliniat rolul educativ pe care il va avea sanctuarul, acela de a-i face pe cei mici sa constientizeze.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.