Fagetul, protejat de invazia betoanelor

Lovitura pentru investitorii imobiliari: 1.639 de hectare din zona Faget au fost declarate situri protejate, prin includerea in reteaua europeana „Natura 2000”.
Peste 1.600 de hectare din zona Fagetului au fost declarate arie protejata de Ministerul Mediului. Conform reprezentantilor Garzii Nationale de Mediu (GNM), orice activitate din zona, orice constructie sau orice proiect imobiliar de amploare va fi supus unei stricte evaluari de mediu. Ecologistii clujeni spun ca astfel Fagetul va fi protejat de invazia betoanelor.

Specialistii biologi sustin ca in lacurile din Faget exita o specie de alge unica in lume, iar in zona traiesc specii de fluturi aflate in pericol de disparitie. De asemenea, acolo exista si o padure de fag, protejata prin legislatia europeana.

Padurea Faget si zona limitrofa, pana la Valea Morii, a fost inclusa in reteaua ecologica europeana „Natura 2000”. „Conform Ordinului nr. 776/05.09.2007 privind declararea siturilor de importanta comunitara ca parte integranta a retelei ecologice europene -Natura 2000- in Romania, in zona a fost declarat situl de importanta comunitara -Fagetul Clujului -Valea Morii-, cu o suprafata de 1.639 ha”, se arata intr-o informare a Agentiei pentru Protectia Mediului Cluj.

Conform legislatiei, prin introducerea in „Natura 2000”, cele peste 1.600 de hectare vor avea un regim special. „Vor exista limitari, orice activitate noua, constructii, proiecte imobiliare vor avea nevoie de o evaluare de mediu si de un studiu de impact”, a declarat Mihaela Beu, comisar-sef al Garzii de Nationale Mediu Cluj.

Comisarul-sef a explicat ca limitarile impuse de reteaua „Natura 2000” vor fi transpuse si in Planul Urbanistic General. „Asta nu inseamna ca vor fi interzise cu desavarsire constructiile, dar vor exista limitari si vor fi solicitate evaluari de mediu”, a mai declarat Beu.

Seful GNM Cluj a explicat ca pentru zona inclusa in reteaua ecologica „Natura 2000” se va realiza si o evaluare de mediu. Prin aceasta evaluare se va realiza un recensamant al speciilor de animale si al altor elemente de mediu care vor fi protejate.

Efectele urbanistice ale ordinului ministerial

Ordonanta ministeriala va avea efecte directe asupra reglementarilor de urbanism, abia dupa ce va fi modificat Planul Urbanistic General (PUG). „Daca nu se precizeaza clar in ordinul ministerial ca se modifica implicit si PUG-ul, atunci este nevoie ca reglementarile sa fie introduse in acesta”, a explicat Adrian Iancu, fostul arhitect-sef al orasului si actual membru al Comisiei de Urbanism din cadrul Primariei.

Este nevoie ca si Consiliul Local sa aprobe o hotarare prin care PUG-ul sa fie modificat. Pe de alta parte, vestea ca Fagetul a devenit arie protejata a starnit valva intre dezvoltatorii imobiliari si arhitecti.

„Foarte recent am constatat si eu ca Fagetul a intrat in aceasta retea. Sigur ca vor fi afectate si proiectele imobiliare. in principiu, procedurile de avizare vor fi mai stufoase”, a declarat arhitectul Sorin Scripcariu.

Pe de alta parte, acesta spune ca, desi ordinul ministerial a fost emis, inca nu au fost determinate exact limitele zonei protejate, dar a admis faptul ca protejarea zonei verzi si conservarea acesteia reprezinta un castig pentru clujeni.

Padurea, ferita de atacul betoanelor

Reprezentantii organizatiilor ecologiste sunt de parere ca includerea Fagetului in reteaua europeana a ariilor protejate va opri ofensiva constructiilor in zonele verzi.

„incadrarea zonei ca sit natural in reteaua -Natura 2000- va fi o piedica pentru invazia de constructii”, spune presedintele Clubului de Cicloturism Napoca, Radu Mititean. El s-a plans de faptul ca autoritatile au lasat de izbeliste zona Fagetului, care a fost populata de constructii ce au distrus si zone importante din spatiul verde.

„Constructiile si proiectele imobiliare existente nu pot fi oprite, dar macar de acum sa existe o limitare in acest sens”, a mai declarat Mititean. De altfel prin incadrarea ca sit natural protejat, Fagetul va deveni una din zonele verzi monitorizate mai atent de catre autoritati. „Pana acum monitorizarea si conservarea acestei zone nu prea s-a facut”, a mai spus Mititean.

Unul dintre clujenii care au contribuit la crearea retelei „Natura 2000” este prof. dr. Ioan Ghira, din cadrul departamentului de Zoologie al Universitatii Babes-Bolyai (UBB). Acesta spune ca prin protejarea Fagetului in cadrul „Natura 2000” clujenii vor beneficia de un spatiu de recreere cu adevarat natural.

„Nu putem sta mereu intre blocuri, avem nevoie sa evadam, sa iesim in natura”, a declarat acesta. in opinia sa, decizia ministerului este una binevenita, dar a mai explicat ca ea trebuie aplicata corect. „Sigur ca zona va avea un regim aparte, dar nu inseamna ca omul nu va mai avea acces acolo. in Occident exista zone periurbane, asa cum ar trebui sa fie si Fagetul. Adica zone de agrement, unde se mai si distruge”, a explicat Ghira.

Ce se protejeaza in Faget

Profesorul Laszlo Rakosy, din cadrul Facultatii de Biologie-Geologie a UBB, a prezentat pe scurt cateva din elementele naturale ce urmeaza a fi conservate in Faget, prin includerea zonei in reteaua „Natura 2000”. „Unul dintre elementele importante care vor fi conservate este padurea de fag, fagetele de tip carpatin. Aceasta are o valoarea europeana recunoscuta prin directivele europene in materie de mediu”, a explicat Rakosy. El a amintit faptul ca in Faget exista cateva lacuri care au in componenta lor o specie de alge unica in lume.

„Din pacate, in unele cazuri s-a incercat si secarea acestor lacuri”, a mai adaugat acesta. De asemenea, in zona de pajiste a Fagetului traieste si o specie foarte rara de fluturi. Conform lui Rakosy, aceasta specie este amenintata de pasunatul excesiv.

„Zona are o valoare mult mai mare ca zona recreativa, si cand este populata de constructii. Declararea Fagetului ca zona protejata ofera o mai mare sansa pentru conservarea naturii”, a mai explicat Rakosy.

Ce este „Natura 2000”

Reteaua „Natura 2000” reprezinta instrumentul principal al Uniunii Europene (UE) de conservare a naturii in statele membre. Este o retea de zone desemnate de pe teritoriul Uniunii Europene, unde specii vulnerabile de plante si animale, respectiv habitate importante trebuie protejate.

Programul „Natura 2000” are la baza Directivele UE cu privire la pasari si la habitate, directive care au fost transpuse in Romania prin Legea nr. 345/2006 pentru modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 236/2000.

Romania este una dintre cele mai importante regiuni din Europa din punct de vedere al bogatiei florei si faunei salbatice si a habitatelor, astfel ca tara noastra va aduce o contributie deosebit de importanta la realizarea retelei ecologice europene „Natura 2000”.

Aceasta biodiversitate trebuie protejata si trebuie folosita pentru a promova dezvoltarea durabila in zonele rurale, precizeaza reprezentantii Agentiei Regionale de Protectie a Mediului.

Sursa: Ziua de Cluj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *