Aproape 10% din fluturii din Europa sunt pe cale de disparitie

0
1179
Larvele de fluturi modificate genetic pot produce m?tase fluorescent?
Larvele de fluturi modificate genetic pot produce mătase fluorescentă

Insectele sunt afectate de pierderea habitatului cu iarba, din cauza intensificarii agriculturii si urbanizarii.fluturi

Sute de fluturi, carabusi si libelule sunt pe cale de disparitie in intreaga Europa, cu aproape o treime din cele 435 de specii de fluturi in declin, avertizeaza oamenii de stiinta.

Pierderea habitatului cauzata de agricultura intensa, schimbarile climatice, incendiile forestiere si extinderii turismului ameninta cu extinctia 14% din libelule, 11% din carabusi si 9% din fluturii din Europa, potrivit raportului Listei Rosii europene, pentru Comisia Europeana.

„Cand se vorbeste despre specii amenintate, oamenii tind sa se gandeasca la animale mai mari, mai carismatice, precum panda sau tigrii, dar nu trebuie sa uitam ca si speciile mici ale planetei sunt extrem de importante”, a declarat Jane Smart de la Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii (IUCN), grupul care realizeaza Lista Rosie.

„Fluturii, de exemplu, au rol cheie precum polenizatori in ecosistemele unde traiesc”, subliniaza Smart.

Cele mai multe dintre speciile amenintate traiesc in sudul Europei unde verile din ce in ce mai calduroase si uscate, combinate cu irigarea si extractia apei cauzeaza disparitia zonelor umede.

Fluturele alb de Madeira este critic amenintat cu disparitia, potrivit Listei Rosii, care a revizuit statusul a 6.000 de specii europene incluzand mamifere, reptile si plante. Dar acest fluture ar putea sa fi disparut deja, intrucat nu a mai fost vazut in Madeira de peste 20 de ani.

Fluturele galben de Dunare este si el amenintat cu disparitia. Doar 4% dintre speciile de fluturi europeni, dintre care 142 unice in lume, sunt in crestere ca numar.

Sursa: Realitatea TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.