Salvezi mediul prin reciclarea PET-urilor si castigi niste bani in plus in buzunar, este ideea care sta la baza aparatului.
Marti a fost lansat in Romania, in cadrul expozitiei de tehnologii pentru protectia mediului ROMENVIROTEC, robotelul de „bucatarie” care compacteaza in cateva secunde PEt-uri, adica sticle de plastic. Aparatul se poate cumpara din hipermarketuri sau online, de pe site-ul tepet.ro. Pretul este de 199 RON.
O data cu cumpararea aparatului, primiti si un sac de depozitare a sticlelor compactate, cu un cod de bare. Sacul va fi trimis prin intermediul Postei Romane la Oradea, unde PET-urile vor fi reciclate. Costurile de expediere sunt suportate de firma colectoare. In momentul in care sacul ajunge la sediul firmei, veti primi 1 leu pe kilogram. De obicei, un sac de colectare are aproximativ 10-12 kg.
„Este mai ecologic decat sistemele clasice de reciclare si colectare a PET-urilor”, a declarat pentru REALITATEA.NET Cristian Kiss, director comercial.
Cum functioneaza?
Principiul de functionare se bazeaza pe componenta electrica de incalzire. Caldura directionata catre partea superioara a PETului are ca efect topirea acestuia si supunandu-l la presiunea partii superioare a aparatului, PET-ul este presat spre interior si rezultand o comprimare a PET-ului sub forma unui acordeon.
Aparatul consuma 1.000 de wati pe ora, insa nu va fi nevoie sa fie folosit mai mult decat cateva minute, intrucat o sticla de 2l poate fi compresata in 20 de secunde. Se compacteaza aproximatic 10 sticle consecutiv, dupa care instrumentul are nevoie de o pauza, pentru a evita supraincalzirea.
„Atunci cand puneti sticlele in aparat, sa aveti grija sa nu aiba dop si sa scoateti etichetele de pe ele, pentru ca altfel va iesi fum”, a atras atentia Cristian Kiss, mentionand ca aparatele si procesul de compactare nu sunt toxice.
Dupa ce sticlele compactate ajung la centrul de colectare, vor fi reciclate printr-o tehnologie de spalare si macinare. Produsul obtinut, denumit fulgi, reprezinta materia prima pentru industria de mase plastice in productia de fibre sintetice, curele, ambalaje si alte obiecte.
Sistemul Tepet deruleaza programe adresate copiilor, companiilor sau asociatiilor de locatari.
Programul EDUPET vrea sa ii invete pe copiii din scoli si licee cum sa protejeze mediului. Exista si un concurs pentru elevi: copiii si profesorii lor vor colecta, vor presa si vor preda peturile semi-reciclate. Elevii care colecteaza vor putea castiga premii importante in obiecte si produse educationale, iar castigatorii concursului vor primi cadou excursii in tara si strainatate. Mai multe informatii puteti afla pe tepet.ro, scolipentruunviitorverde.ro si edupet.ro.
Programul ReciPET se adreseaza sociatiilor de locatari, gospodariilor familiale si unitatilor de alimentatie publica in care se consuma bauturi ambalate in PET-uri. Reprezentantii asociatiilor de locatari pot contacta, in mod organizat, TEPET si se pot inscrie in program. Fondurile obtinute in urma acestei activitati pot fi folosite pentru diverse reparatii sau lucrari in imobil, scazand astfel contributia fecaruia la partile comune, sau banii pot fi distribuiti locatarilor care au activat in cadrul acestui program.
Programul COMPET va oferi posibilitatea consumatorilor sa preseze si sa returneze recipientele chiar in incinta magazinelor. In magazine va fi instalat un aparat de presat TEPET, de dimensiuni mai mari decat cel pentru uz personal. Cumparatorul vine de acasa cu peturile si le preseaza cu ajutorul TEPET. Dureaza doar cateva minute. In schimbul peturilor presate, cumparatorul va obtine un tichet pe care-l poate folosi pentru cumparaturi.
Reprezentatii TEPET se afla in aceste zile la expozitia tehnologiilor de protectia mediului, ROMENVIROTEC, desfasurat intre 16-19 martie la Romexpo.
Sursa: Realitatea TV
Buna ziua,
Doresc sa comand aparatul electrocasnic care compacteaza sticle de plastic.