O treime dintre speciile vegetale si animale vor disparea din cauza incalzirii globale

Pentru a face fata incalzirii globale, un numar mare de specii animale si vegetale vor fi nevoite sa migreze catre nord sau sa urce la altitudini mai mari, insa circa o treime dintre ele nu vor reusi sa se deplaseze suficient de repede si vor disparea, potrivit unui studiu recent. specii vegetale si animale

Scott Loarie, de la Universitatea Stanford, si David Ackerly, de la Universitatea Barkely, autorii acestui studiu publicat, miercuri, in revista Nature, au calculat ca viteza medie de deplasare a florei si faunei, la suprafata Terrei, va ajunge la 0,42 kilometri pe an, in cursul secolului al XXI-lea.

Aceasta viteza medie a fost calculata pe baza scenariului A12B al Grupului Interguvernamental de Experti in Evolutia Climei (GIEC), care prevede o crestere puternica, pana la jumatatea acestui secol, a emisiilor de gaze cu efect de sera, in ciuda unei cresteri demografice scazute si a introducerii rapide a unor noi tehnologii mai eficiente si ecologice.

Aceasta valoare calculata acopera diferente regionale foarte mari: vitezele de deplasare nu vor fi decat de 0,08 kilometri pe an pentru padurile de conifere din regiunile montane tropicale si subtropicale, dar ar putea atinge 1,26 de kilometri pe an in preriile inundate, mangrove si regiunile desertice.

In general, cativa metri castigati in altitudine vor permite o reglare pe o distanta scurta, in mediul montan, insa distantele ce vor trebui parcurse la campie vor fi mult mai lungi.

Problema este ca numeroase specii nu vor reusi sa se deplaseze suficient de repede: „aproape o treime dintre habitatele studiate vor avea viteze superioare chiar si estimarilor cele mai optimiste despre posibilitatile de migrare a plantelor”, se indica in comunicatul emis de Academia de stiinte din California.

Ca o circumstanta agravanta, o mare parte a habitatelor naturale a fost fragmentata de om, „ceea ce face ca numeroase specii sa nu aiba unde sa se refugieze”, potrivit acelorasi experti.

Iar rezervatiile naturale, care sunt eficiente impotriva acestei fragmentari, daca sunt suficient de mari, se vor confrunta cu migratia speciilor pe care ar trebui sa le protejeze.

Intr-adevar, „mai putin de 10% din zonele protejate la nivel mondial isi vor pastra conditiile climatice actuale in interiorul granitelor lor, in urmatorii o suta de ani”, se afirma intr-un comunicat emis de cercetatorii Universitatii Stanford din SUA.

Sursa: Mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *