Gripa porcina va lovi in valuri

Seful OMS avertizeaza ca, dupa o perioada de regres, gripa va lovi intr-un val fara precedent. Europa ar putea fi protejata in perioada verii, cand virusurile sunt mai putin agresive.
gripa porcina
Noul virus A/H1N1 al gripei porcine va lovi in valuri, avertizeaza expertii. In timp de oficialii Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) spun ca in lunile urmatoare ar putea un urma un val fara precedent, expertii europeni sustin ca Europa va fi pazita in perioada verii datorita faptului ca virusurile gripale sunt mai putin agresive. Intre timp, numarul cazurilor de infectie cu noul virus A/H1N1, confirmate in intreaga lume, a depasit 1.000, arata statisticile internationale, iar cel al deceselor a ajuns la 26.

Cea mai grava epidemie din secolul XXI

Directorul Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), Margaret Chan, a avertizat ca gripa porcina ar putea intra intr-o faza de regres, inainte de a lovi din nou cu o putere fara precedent in cursul lunilor viitoare. Avertismentul, lansat intr-un interviu acordat cotidianului britanic „Financial Times”, se vrea, de asemenea, un raspuns dat celor care au criticat-o in ultimele zile pentru ca ar fi exagerat in fata crizei declansate la nivel mondial de noua tulpina a virusului H1N1.

Chan a explicat ca, daca primul val al epidemiei de gripa porcina nu va avea efecte devastatoare, atunci cel de-al doilea il va „razbuna”, asa cum s-a intamplat in 1918 in cazul gripei spaniole. „Daca acest lucru se va intampla, atunci va avea loc cea mai grava epidemie cu care lumea se va confrunta in secolul XXI”, a declarat oficialul. „Speram ca virusul va disparea pentru ca, in caz contrar, ne vom indrepta direct spre o epidemie de anvergura”, a adaugat ea.

„In emisfera nordica avem noroc ca vine vara, iar virusul e mai putin agresiv”

Reprezentantii Centrului European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor Transmisibile (ECDC) spun ca este inevitabil ca epidemia sa se extinda pe tot globul. „In emisfera nordica avem noroc ca vine vara, iar in aceasta perioada virusul este mai putin agresiv”, afirma profesorul Angus Nicoll, coordonator in probleme de gripa la ECDC.

Intrebat daca se estimeaza ce categorii vor fi mai afectate si daca printre ele vor fi copii
, profesorul a spus ca „deocamdata nu suntem siguri ca micutii vor fi mai afectati decat adultii, cele mai multe cazuri de infectare de pana acum fiind depistate la tineri. Trebuie sa asteptam si sa vedem evolutia virusului”, a mai declarat expertul european. Specialistii romani cred si ei ca vremea calda va da un „respiro” in fata gripei si tarii noastre.

„In mod obisnuit, virusurilor gripale nu prea le place vara, speram ca si de data asta, cu noul virus care circula, sa se intample acelasi lucru. Asta nu inseamna ca nu va reveni in forta din toamna”, afirma medicul Adriana Pistol, sefa Centrului roman pentru Prevenirea si Controlul Bolilor Transmisibile.

Peste 1.000 de cazuri confirmate in lume

Intre timp, numarul cazurilor de infectie cu gripa AH1N1 confirmate la nivel mondial pana luni, la ora 10.30, a ajuns la 1.008, 79 fiind in tarile membre ale Uniunii Europene si 929 in state non-UE. In ultimele 24 de ore, 30 de cazuri noi au fost confirmate in UE, informeaza Ministerul Sanatatii (MS). Dintre acestea 24 au fost anuntate in Spania, trei in Marea Britanie si unul in Italia. Astfel, numarul cazurilor de infectie cu gripa A H1N1, in tarile membre UE, confirmate, luni dimineata a ajuns la 79.

Totodata, numarul cazurilor confirmate cu acest virus, in statele din afara UE a ajuns la 929. In plus, incep sa apara din ce in ce mai multe situatii de transmitere secundara: virusul apare la persoane care nu au calatorit in Mexic sau in SUA, ci l-au luat de la cei care au fost in aceste state. In tarile UE s-au confirmat opt astfel de situatii, iar in Mexic si SUA – 23. (A contribuit Paul Ciocoiu)

STATISTICI OFICIALE

Mai multi romani au facut pneumonie in ultimele zile

Intre 1 si 3 mai au fost raportate oficial de medici din tara peste 700 de cazuri de infectii acute ale cailor respiratorii superioare si doua cazuri de gripa de sezon, aceste cifre fiind in parametri normali. A crescut insa numarul cazurilor de pneumonie, ajungand la 872, a anuntat, ieri, Ministerul Sanatatii. „Atunci cand exista variatii de temperatura, cum a fost in ultima saptamana, este normal ca numarul cazurilor de pneumonie sa fie mai mare. In spital insa nu resimtim aceasta crestere”, afirma conf. dr. Florin Mihaltan, de la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta”, din Capitala.

Cele doua cazuri de gripa sezoniera au fost inregistrate la Sibiu si la Bucuresti, la grupa de varsta 15-64 de ani. Acestea sunt cazuri clinice, diagnosticate pe baza simptomatologiei, dar neconfirmate de laborator, sustin reprezentantii MS. Comitetul de Coordonare din cadrul MS care monitorizeaza permanent situatia gripei la nivel international a introdus, vineri, sistemul de raportare zilnica a numarului de cazuri de infectii acute respiratorii superioare, pneumonii si gripa, prima centralizare fiind facuta ieri, pentru perioada 1-3 mai. Ieri, Comitetul s-a intrunit din nou pentru a analiza situatia creata de noul virus A/H1N1.

MASURI

Febra ii trimite pe elevi acasa

DOZE ANTIVIRALE. Cateva mii de doze de tratamente antivirale pentru eventualele cazuri de infectare cu virusul AH1N1 au ajuns deja in cele sapte centre universitare din tara – Cluj, Timisoara, Craiova, Iasi, Targu-Mures, Brasov si Constanta. In Capitala, 1.000 de doze au fost primite de Institutul de Boli Infectioase „Matei Bals”, iar tratamentele urmau sa soseasca ieri si la Spitalul „Victor Babes”.

PATURI DE SPITAL. Si managerii spitalelor au raportat ca sunt pregatiti pentru preluarea eventualelor cazuri. Conform instruirii primite de la nivelul Comitetului de Coordonare al Ministerului Sanatatii (MS), acestia au rezervat saloane speciale in care cazurile suspecte sa fie izolate si investigate. In eventualitatea unei pandemii, si-au anuntat disponibilitatea de a suplimenta numarul de paturi alocate acestor pacienti, in unele cazuri pana la capacitatea maxima.

IN SCOLI.
Pe langa aceste masuri reglementarile OMS au inceput sa fie aplicate de ieri si in cadrul unor institutii de invatamant. Elevii din Timis care au venit cu febra la scoala luni dimineata au fost trimisi acasa, pentru a fi vazuti obligatoriu de medicii de familie. Seful Inspectoratului Scolar Timis, Sandu Golcea, le-a cerut in mod expres medicilor din scoli sa-i verifice la prima ora pe toti elevii, iar pe cei cu simptome virale sa-i trimita acasa, dar si sa atentioneze imediat Autoritatea de Sanatate Publica (ASP) Timis.

Aceasta institutie le-a cerut medicilor scolari sa le explice elevilor si dascalilor simptomele gripei porcine si masurile de igiena personala obligatorii. Primii elevi trimisi acasa din cauza febrei au fost la Liceul Pedagogic „Carmen Sylva” din Timisoara. „Am verificat toti elevii liceului si am gasit doua eleve de clasa a X-a care aveau febra peste 37 de grade si dureri de cap. Le-am dat paracetamol si le-am trimis acasa, sa fie consultate de medicul de familie”, a declarat Ileana Anca, asistenta medicala a liceului in care invata aproximativ 1.400 de elevi.

TRIAJ MEDICAL STRICT. Potrivit ASP, cele doua cazuri nu au fost aportate. „Noi nu am cerut o asemenea raportare si nimeni nu ne-a instiintat ca elevi cu simptome de gripa au fost trimisi acasa”, a declarat Dana Spac, purtatoarea de cuvant a ASP Timis. Medicii din reteaua scolara i-au controlat pe elevi, la intrarea in clase, daca au rosu in gat, febra, mainile spalate si batista curata si le-au cerut ca, in aceasta perioada, sa dea o atentie sporita igienei personale.

„Am luat masura ca triajul medical in scoli sa fie strict, mai ales dupa scurta vacanta de 1 Mai, si sa fie raportate toate cazurile in care copiii acuza febra sau alte semne virale sau gripale, chiar daca nu este vorba despre gripa porcina. Am cerut ca in toate toaletele sa existe sapun pentru ca elevii sa se poata spala mai atent”, a spus Golcea.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *