Planeta Marte a fost acoperita de un ocean mai mare decat Oceanul Arctic

    Planeta Marte a fost acoperita de un ocean mai mare decat Oceanul Arctic
    Planeta Marte a fost acoperita de un ocean mai mare decat Oceanul Arctic

    Cercetatorii de la NASA au dat publicitatii un nou studiu potrivit caruia un ocean stravechi, mai mare decat Oceanul Arctic de pe Terra, acoperea in trecut o cincime din suprafata planetei Marte si ar fi putut sa gazduiasca forme de viata, informeaza Mediafax, care citeaza maxisciences.com.

    Desi stiau de multa vreme ca Marte nu a fost intotdeauna o planeta rosie acoperita de praf, oamenii de stiinta americani spun ca nu se asteptau la o astfel de descoperire. Analizand atmosfera planetei, savantii de la NASA au ajuns la o concluzie uimitoare: protrivit tuturor probabilitatilor, Marte ar fi gazduit in trecut un ocean vast, un mediu ideal pentru a sustine potentiale forme de viata.

    Epoca asociata cu aceasta particularitate geomorfologica din trecutul planetei Marte corespunde unei perioade care a avut loc in urma cu 4,3 milioane de ani. In acea perioada, Marte era inca o planeta tanara. Mediul ei deosebit de umed continea pe atunci suficient de multa apa pentru a forma un ocean ce acoperea jumatate din emisfera nordica si avea o adancime medie de 137 de metri. Anumite zone puteau sa depaseasca adancimea de 1,6 kilometri, potrivit estimarile oamenilor de stiinta.
    De atunci, planeta rosie si-a schimbat complet infatisarea. De-a lungul timpului, 87% din apa ei s-a evaporat in spatiu. Pentru a ajunge la o astfel de estimare, astronomii au cautat in atmosfera martiana doi izotopi ai apei: forma familiara, H2O, si forma “semi-grea”, prezenta in stare naturala sub forma HDO, cu un atom de deuteriu.

    Analiza a fost realizata pe parcursul a sase ani – trei ani martieni – prin combinarea datelor transmise de telescopul cu infrarosu Keck 2 operate de NASA, situat in Hawaii, cu datele recoltate de Very Large Telescope operat de Observatorul european austral (ESO) din Chile. In studiul lor, savantii au masurat raportul dintre HDO si H2O, cu scopul de a deduce cantitatea de apa care s-a evaporat in spatiu.

    “Studiul nostru furnizeaza o estimare solida a cantitatii de apa prezenta in trecut pe Marte, dedusa din cantitatea pierduta in spatiu“, a declarat Geronimo Villanueva, cercetator la Goddard Space Flight Center, administrat de NASA, care a participat la acest studiu, publicat in revista Science.

    Cu titlu de comparatie, Oceanul Atlantic acopera in prezent 17% din suprafata Terrei. Aceasta descoperire vine in sprijinul teoriei potrivit careia Marte ar fi fost in trecutul ei un potential rezervor de viata, chiar daca nicio dovada tangibila in acest sen nu a fost identificata pana in prezent. ”Daca planeta Marte a pierdut intr-adevar acea cantitate de apa, este foarte probabil ca ea sa fi ramas umeda, deci locuibila, pentru o perioada mai indelungata decat se estimase anterior”, a declarat Michael Mumma, coautor al studiului.

    Totusi, Marte ar fi putut sa fi avut o cantitate si mai mare de apa, iar o parte din aceasta s-ar fi infiltrat sub scoarta. Acesta este motivul pentru care cercetatorii de la NASA continua sa efectueze analize in situ, in cautarea unor eventuale surse de apa subterana pe planeta rosie.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *