Misterul metanului din atmosfera, elucidat

Misterul metanului din atmosfera, elucidat

Nivelul de metan din atmosfera, care este de 20 de ori mai puternic decat dioxidul de carbon atunci cand vine vorba de captarea caldurii, a ramas constant in ultimele doua decenii, pana in 2006, dupa cum arata doua studii publicate in Nature.

Cercetatorul Fuu Ming Kai, de la Massachusetts Institute of Technology, Singapore, a aratat ca nivelul de metan provenit de la fertilizatorii folositi la cresterea orezului in emisfera nordica a scazut in perioada in care fertilizatorii au fost inlocuiti cu ingrasamant natural.

In cel de-al doilea studiu, Murat Aydin, de la University of California, Irvine, a demonstrat ca o scadere a emisiilor de metan poate fi inregistrata in momentul in care combustibilii de fosil ar fi utilizati in mod rational.

Cele doua studii au incercat sa elucideze un mister: de ce nivelul de gaz metan a ramas constant incepand cu mijlocul anilor ’80, dupa ce a crescut cu 150% in perioada revolutiei industriale?

Chiar daca cele doua studii au ajuns la concluzii diferite, totusi specialistii au aratat ca situatia a fost influentata tot de activitatile oamenilor.

“In general, emisiile de metan provin din emisfera nordica. Am studiat izotopii, ca sa vedem cum s-au schimbat in ultimii 20, 30 de ani”, a spus Fuu.

Oamenii de stiinta sunt de parere ca nivelul constant de metan se datoreaza faptului ca in emisfera nordica s-au redus emisiile provenite din cultivarea orezului in Asia, in ultimele trei decenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *