Nivelul de metan din atmosfera, care este de 20 de ori mai puternic decat dioxidul de carbon atunci cand vine vorba de captarea caldurii, a ramas constant in ultimele doua decenii, pana in 2006, dupa cum arata doua studii publicate in Nature.
Cercetatorul Fuu Ming Kai, de la Massachusetts Institute of Technology, Singapore, a aratat ca nivelul de metan provenit de la fertilizatorii folositi la cresterea orezului in emisfera nordica a scazut in perioada in care fertilizatorii au fost inlocuiti cu ingrasamant natural.
In cel de-al doilea studiu, Murat Aydin, de la University of California, Irvine, a demonstrat ca o scadere a emisiilor de metan poate fi inregistrata in momentul in care combustibilii de fosil ar fi utilizati in mod rational.
Cele doua studii au incercat sa elucideze un mister: de ce nivelul de gaz metan a ramas constant incepand cu mijlocul anilor ’80, dupa ce a crescut cu 150% in perioada revolutiei industriale?
Chiar daca cele doua studii au ajuns la concluzii diferite, totusi specialistii au aratat ca situatia a fost influentata tot de activitatile oamenilor.
“In general, emisiile de metan provin din emisfera nordica. Am studiat izotopii, ca sa vedem cum s-au schimbat in ultimii 20, 30 de ani”, a spus Fuu.
Oamenii de stiinta sunt de parere ca nivelul constant de metan se datoreaza faptului ca in emisfera nordica s-au redus emisiile provenite din cultivarea orezului in Asia, in ultimele trei decenii.