Cea mai aspra iarna din ultimii ani secera vieti

Un ger crunt a lovit toate regiunile emisferei nordice, unde s-au inregistrat cele mai mici temperaturi din ultimele decade. Din cauza frigului puternic au murit zeci de oameni. Climatologii spun ca variatiile anormale de temperatura din iarna aceasta au legatura cu intrarea in faza negativa a unui fenomen natural „inrudit” cu El Nino.cea mai aspra iarna

Un vant aspru bate peste regiuni intinse din America de Nord, Europa si Asia. Unele tari precum Marea Britanie, China, Rusia, Norvegia sau Florida n-au mai avut ierni atat de aspre in ultimii 30 de ani. Europa a fost lovita de repetate furtuni de zapada. Unii oameni de stiinta din Marea Britanie sustin ca iarna aceasta este doar inceputul unui soi de epoca de gheata care ar putea dura inca 20 de ani.

Alti experti, printre care si climatologii din Romania, spun ca avem de-a face cu niste fluctuatii ale circulatiei atmosferice normale, care nu impiedica evolutia incalzirii globale. „Incalzirea climei se produce uniform. Exista si ani in care fluctuatiile determinate de circulatia atmosferica aduc scaderi drastice ale temperaturilor in timpul iernii. Aceste fenomene naturale sunt cauzate de interactiunea dintre oceane, atmosfera, suprafete continentale”, spune specialistul in climatologie din cadrul Agentiei Nationale de Meteorologie, Roxana Bojariu.

Ea spune ca iarna aspra din emisfera nordica este generata de oscilatia nord-atlantica, numita si oscilatia arctica, un fenomen natural, ca si El Nino – oscilatia sudica. „Aceste fenomene naturale au existat, exista si vor exista si independent de semnalul actual al incalzirii globale”, spune Bojariu.

Potrivit climatologului, incalzirea globala nu e una uniforma in spatiu si timp, tocmai pentru ca avem aceste interactiuni in interiorul sistemului climatic, care dau nastere unor fenomene ca oscilatia nord-atlantica.

Astfel, de la an la an exista fluctuatii sensibile in temperatura medie globala, chiar daca, analizand un interval de timp de cel putin 30 de ani, vom identifica tendinta clara de incalzire.

Exemplu de fluctuatii relative in jurul acestei tendinte de incalzire s-au mai identificat de-a lungul istoriei. Luna ianuarie a anului 2007 a fost cea mai calduroasa, in emisfera nordica. ” Exista o legatura cauzala a acestui record climatic cu faza pozitiva a oscilatiei nord-atlantice care s-a dezvoltat atunci. Astfel, peste tendinta generala de schimbare a climei s-a suprapus efectul fazei pozitive a oscilatiei nord-atlantice”, sustine expertul. Bojariu spune ca faze negative ale oscilatiei nord-atlantice s-au mai inregistrat in iernile 2000-2001, 1995-1996, 1978-1979 etc.

Fluctuatiile climatice au marcat de multe ori istoria, influentandu-i mersul. Iernile 1940-1941 si 1941-1942 au fost caracterizate de faze negative ale oscilatiei nord-atlantice. Atunci, campania lui Hitler spre Est, in fosta URSS, s-a confruntat cu „Generalul Iarna”, potrivit climatologului Roxana Bojariu. Conditiile de iarna deosebit de aspre, pe care le-au infruntat soldatii armatei germane, au contribuit la esecul lor.

CE ESTE OSCILATIA ARCTICA

Numita si oscilatia nord-atlantica, oscilatia arctica este un fenomen natural cauzat de interactiunea dintre oceane, atmosfera si suprafete continentale, potrivit specialistilor in climatologie din cadrul Agentiei Nationale de Meteorologie.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *