Reducerea ghetii in Oceanul Arctic datorata incalzirii ar putea explica iernile pline de zapada si foarte reci din ultimii ani

Reducerea ghetii in Oceanul Arctic datorata incalzirii ar putea explica iernile pline de zapada si foarte reci din ultimii ani

Reducerea ghetii in Oceanul Arctic datorata incalzirii ar putea explica iernile pline de zapada si foarte reci din ultimii ani in unele parti ale emisferei nordice, afirma cercetatori americani intr-o lucrare publicata luni, citata deAgerpres.

 

Intrucat suprafata banchizei s-a redus la un nivel record in 2007, caderi de zapada mult mai abundente decat normale s-au observat in multe regiuni din America de Nord, ale continentului european si Chinei, subliniaza ei.

In timpul iernilor 2009-2010 si 2010-2011, emisfera nordica a inregistrat a doua si a treia acumulare puternica de zapada din istorie.

Datele colectate din 1979, cand au inceput observatiile prin satelit, pana in 2010, arata o diminuare de un milion de km2 a suprafetei de gheata a Oceanului Arctic sau 29,4% din suprafata sa si echivalentul de doua ori al Frantei, precizeaza oamenii de stiinta de la Institutul de Tehnologie din Georgia (sud-estul SUA).

Aceasta reducere a ghetii arctice a corespuns unei acoperiri de zapada hibernale mult mai ridicate decat in mod normal in nord-estul Statelor Unite, nord-vestul si centrul Europei, precum si in nordul Chinei, adauga ei.

“Studiul nostru demonstreaza ca diminuarea ghetii Oceanului Arctic este legata de schimbarile in circulatia atmosferica a emisferei de nord in timpul iernii”, afirma Judith Curry, presedinte al Scolii de Stiinte Atmosferice si ale Pamantului la Institutul de Tehnologie din Georgia si principal autor al acestui document.

Aceste lucrari sunt publicate in versiunea online a Analelor Academiei nationale americane de stiinte (PNAS) din data de 27 februarie 2012, mentioneaza AFP.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente