2012, an record de topire a gheturilor in Arctica si emisii de CO2

2012, an record de topire a gheturilor in Arctica si emisii de CO2
2012, an record de topire a gheturilor in Arctica si emisii de CO2

Anul 2012 se numara printre cei mai caldurosi zece ani de pe planeta, cu o topire record a gheturilor arctice si emisii fara precedent de dioxid de carbon (CO2) provenind de la combustibilii fosili, arata ultimul raport anual privind clima, publicat marti de Agentia Americana Oceanica si Atmosferica (NOAA), transmite AFP.

Potrivit diferitelor masuratori, 2012 a fost al optulea sau al noualea an cel mai cald din 1850. ‘Anul trecut termometrul a urcat cu 0,14 – 0,17 grade Celsius peste media temperaturilor inregistrate in perioada 1981-2010’, se arata in raportul NOAA. Cei zece ani in care mercurul a urcat la cele mai inalte valori au fost inregistrati dupa 1998, cand curentul cald al Pacificului El Nino a fost deosebit de puternic, precizeaza oamenii de stiinta. Aceasta incalzire continua a planetei antreneaza o topire fara precedent a gheturilor arctice.

Intinderea de gheata in Oceanul Arctic, in septembrie, precum si stratul de zapada din emisfera nordica au atins recordul minim in 2012.

In Groenlanda, calota glaciara a inregistrat o topire record pe 11 si 12 iulie 2012, in timp ce 97% din intinderea de gheata a dat semne de topire, respectiv de patru ori peste media pentru aceasta perioada a anului.

Emisiile de CO2, principalul gaz cu efect de sera, provenind de la energiile fosile si productia de ciment, au atins un nou record mondial anul trecut, cu 9,7 miliarde de tone. Aceasta s-a tradus printr-o crestere a concentratiei de CO2 in atmosfera care, in primavara lui 2012, a depasit pentru prima data pragul critic de 400 ppm (parti pe milion) in sapte din cele 13 observatoare arctice.

Acest nivel este considerat periculos de catre oamenii de stiinta, deoarece el ar putea marca inceputul unui punct fara intoarcere in incalzirea globala.

O veste incurajatoare este aceea ca in Antarctica clima a fost stabila in 2012. Intinderea maxima a ghetii a atins un record in septembrie 2012, care nu mai fusese atins din 1978, indica raportul NOAA la elaborarea caruia au participat 380 oameni de stiinta din intreaga lume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *