Eco Bihor vrea sa scoata gazul dintr-o parte a haldei de deseuri, iar apoi sa o acopere cu panouri fotovoltaice

Eco Bihor vrea s? scoat? gazul dintr-o parte a haldei de de?euri, iar apoi s? o acopere cu panouri fotovoltaice
Eco Bihor vrea sa scoata gazul dintr-o parte a haldei de deseuri, iar apoi sa o acopere cu panouri fotovoltaice
Eco Bihor vrea sa scoata gazul dintr-o parte a haldei de deseuri, iar apoi sa o acopere cu panouri fotovoltaice

Pasztai Zoltan, directorul general al firmei care administreaza halda ecologica de deseuri a Oradiei, Eco Bihor, a anuntat marti ca a obtinut de la Fondul Romania al Guvernului Norvegiei suma de 10.000 de euro cu care, impreuna cu societatea de consultanta OTP Consulting, va elabora un proiect in premiera nationala.

Potrivit acestuia, celula 1 a haldei de deseuri, in suprafata de 3,8 hectare, va fi inchisa, din gunoaiele depozitate aici se va extrage gazul metan rezidual, iar in final aceasta va fi acoperita cu panouri fotovoltaice.

„Beneficiile proiectului sunt foarte multe. Nu vor mai fi mirosuri si praf care sa se ridice din halda si sa deranjeze orasul, in depozit nu va mai patrunde apa rezultata din precipitatii, se va opri migrarea gazelor in atmosfera, nu vor mai fi autoincendieri ale deseurilor, nu se va mai deteriora stratul de vegetatie de la suprafata celulei de deseuri si zona va fi integrata in peisajul inconjurator”, a explicat directorul general al Eco Bihor, Pasztai Zoltan, intr-o conferinta de presa desfasurata marti.

Conform spuselor acestuia, proiectul elaborat impreuna cu OTP Consulting, in valoare de 3,1 milioane euro, va fi depus miercuri, pentru obtinerea finantarii, tot la Fondul Romania al Guvernului Norvegiei, care pana in prezent a alocat proiectelor inovative din tara noastra sume care au ajuns la un total de 21 milioane euro.

Desi este optimist in privinta sanselor de aprobare a proiectului, astfel incat Guvernul Norvegiei sa-l finanteze in proportie de 40% (adica cu aproximativ 1,5 milioane euro din totalul necesar de 3,1 milioane), Pasztai a afirmat ca inclusiv in cazul unui raspuns negativ societatea pe care o reprezinta nu va renunta la ideea de amenaja celula 1 a haldei in asa fel incat sa obtina energie de pe urma inchiderii. „Chiar daca nu vom primi finantarea de la Guvernul Norvegiei, vom gasi o alta sursa, poate din fonduri proprii sau din credite”, a spus oficialul Eco Bihor.

Proiectul inaintat de aceasta firma urmeaza sa se intinda pe 24 de luni, din care inchiderea celulei 1 a haldei ar dura noua luni si jumatate, iar montarea de panouri fotovoltaice alte sapte luni si jumatate.

Daca va fi materializat, parcul fotovoltaic va avea o capacitate de 0,99 MW, ceea ce inseamna ca va asigura necesarul de electricitate al Eco Bihor si, in plus, al unui sat sau unui cartier mai mic al Oradiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *