Zapada din aceasta iarna nu opreste incalzirea globala

0
431

Oamenii de stiinta atrag atentia ca intre vreme si clima exista o mare diferenta.nu am scapat de incalzirea globala

Valul de frig si de ninsori din emisfera nordica nu inseamna ca incalzirea globala nu mai are loc sau ca a luat o pauza. Asta pentru ca, in primul rand, vremea nu este acelasi lucru cu clima.

Apoi, incalzirea globala ne aduce mai putine ierni reci, dar nu le elimina complet de pe Pamant.

In plus, chiar daca este frig, in emisfera nordica au existat zilele acestea recorduri de temperaturi inalte, precum in Alaska sau Bulgaria. Extrem de cald este si in emisfera sudica, precum in Australia, aici inregistrandu-se cea mai calda vara dupa 2005.

„Faptul ca am avut cateva luni reci nu spune nimic despre tendita pe termen lung. Este doar exemplu foarte clar al variatiei naturale a sistemului climatic. Mediile inregistrate pe termen lung arata ca ne aflam intr-o tendinta de incalzire a planetei”, a declarat Mark Serreze, cercetato la National snow and Ice Data Center, din SUA.

„Exista o incalzire treptata a sistemului de pe Terra, dar in aceasta intervine si variatia naturala. Asa lucreaza sistemul planetei noastre”, a mai spus Serreze.

Kevin Trenberth, om de stiinta la Centrul National pentru Cercetare Atmosferica, este de acord cu aceasta viziune.

„Vremea este haotica. Poate varia la infinit. Pur si simplu, asta este natura vremii. Vremea este ceea ce vedem in fiecare zi, iar unele perioade pot fi mai calde, altele mai reci. Dar modelul acestor zile, alaturate, este cel care ofera climatul”, a precizat cercetatorul.

Si Organizatia Mondiala Meteorologica atrage atentia ca vremea mai rece nu inseamna ca nu mai avem incalzire globala.

„Trebuie sa fim atenti sa nu interpretam un eveniment singular ca dovada a opririi incalzirii. Cand oamenii de stiinta vorbesc despre incalzirea globala, ei iau in considerare multe, multe dovezi de-a lungul timpului”, a precizat Michel Jarraud, secretarul general al Organizatiei Mondiale.

Sursa: Realitatea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.