Ghetarul din Ilulissat continua sa se topeasca

Topirea ghetarului din Ilulissat, situat in vestul Groenlandei, se accelereaza sub efectul incalzirii climatice, fiind de doua ori mai rapida decat in oricare alt loc al planetei.
ghetarul din ilulisat
Ca urmare a topirii sale rapide, care se extinde pe 7 km, soarta ghetarului Sermeq Kullajeq, o minune a lumii declarata patrimoniu mondial al umanitatii, este una „dramatica”, a constatat glaciologul danez Andreas Peter Ahlstroem de la Insitutul Spatial al Danemarcei. „Fruntea lui nu s-a retras niciodata atat de mult, cu peste 15 km din 2001, iar fragmentarea masei de gheata nu a fost niciodata atat de rapida”, a explicat Ahlstroem, citat de AFP.

Colegul sau, Shfaqat Abbas Khan, face o constatare si mai alarmanta: „Acest ghetar, cel mai rapid din emisfera nordica si unul dintre cei mai activi din lume, nu a deversat niciodata atat de multa gheata, peste 30 km3 pe an in prezent, fata de 10 in 2000 si doar 5 in 1992”.

Cel mai grav este ca situatia ghetarului din Ilulissat nu este singura de acest fel. „Multi ghetari din Groenlanda se topesc intr-un ritm mai mult sau mai putin rapid si nici cel mai ambitios acord adoptat la summitul (privind climatul) de la Copenhaga, din decembrie, nu va putea sa stopeze aceasta evolutie”, a marturisit Khan. In cel mai bun caz, ar putea fi reduse emisiile de CO2, principalul gaz cu efect de sera, si ar fi limitate pagubele.

Accelerarea topirii ghetarilor va duce, in mod evident, la cresterea nivelului oceanelor cu mult peste estimarile facute de ONU (Organizatia Natiunilor Unite), care preconizau o crestere situata intre 18 si 59 cm pana on 2100.

„In realitate, daca topirea constatata in ghetarii din sud-estul, vestul si nordul Groenlandei s-ar extinde si pe restul insulei, nivelul marii ar creste cu 1-1,5 m la sfarsitul secolului”, a avertizat glaciologul, precizand ca ONU „nu a tinut cont de estimarile privind ghetarii din Groenlanda”.

Vazut de sus, ghetarul din Ilulissat ofera o priveliste maiestuoasa de varfuri, herse, lacuri albastrui si rauri care serpuiesc printre gheturi. „Dar nu va lasati pacaliti, acest ghetar este <> din cauza incalzirii climatice, care ii sparge putin cate putin extremitatea, aceasta deversand cu mare zgomot aproape 85 de milioane de tone de gheata pe zi, invadand fiordul cu o viteza de 30-40 m pe zi”, a subliniat Kahn.

Sursa: Intact News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *