Cresterea cu un metru a nivelului marii ar modifica rotatia planetei si campul gravitational

Cresterea cu doar un metru a nivelului oceanului planetar ar afecta campul gravitational terestru in emisfera sudica si miscarea de rotatie a planetei, arata un studiu publicat de revista americana Science.
cresterea nivelului marii
Potrivit studiului, o crestere cu un metru a nivelului oceanului planetar ar fi suficient de importanta pentru a afecta campul gravitational terestru in emisfera sudica si modifica rotatia planetei. Aceasta modificare a rotatiei ar antrena o acumulare a apei oceanice in emisfera nordica si s-ar putea traduce prin diferente importante in nivelul diferitelor oceane, cresterea cea mai mare fiind asteptata, in acest caz, pe coastele estica si vestica a Statelor Unite.

Pe de alta parte, topirea calotei glaciare a Antarcticii provoaca o crestere a nivelului marii de 3,2 metri, arata studiul, bazandu-se pe noi masuratori ale geometriei calotei glaciare a regiunii, in timp ce studii anterioare estimau o crestere de 5-7 metri. Chiar si asa, efectele estimate sunt dramatice.

„Schema cresterii nivelului oceanelor nu depinde de rapiditatea si gradul de topire a calotei glaciare a Antarcticii de Vest”, avertizeaza principalul autor al studiului, Jonathan Bamber, de la Universitatea din Bristol, Marea Britanie.

„Chiar in cazul in care calota glaciara a Antarcticii de Vest nu ar contribui decat la o crestere de un metru a nivelului oceanelor, etalata de-a lungul multor ani, nivelul oceanelor de-a lungul coastelor nord-americane ar cunoaste o crestere cu 25% mai mare decat media”, scrie el.

In Antarctica se afla de aproape noua ori mai multa gheata decat in Groenlanda, iar regiunea este considerata o bomba cu intarziere pentru nivelul oceanelor. Calota glaciara a Antarcticii de Vest suscita temeri in mod deosebit, pentru ca este formata in mare parte din gheturi care se sprijina pe straturi stancoase aflate sub nivelul oceanului. Suprafete ample din banchiza plutitoare impiedica in prezent aceasta gheata sa ajunga in ocean, dar cercetatorii se tem ca acest lucru se va intampla la un moment dat, daca banchiza se desprinde.

Cercetatorii nu stiu cu ce viteza va disparea calota glaciara a Antarcticii, dar daca se topeste in ritm constant timp de 500 de ani, nivelul oceanelor va creste cu 6,5 milimetri pe an, adica de doua ori mai repede decat ritmul actual.

„Chiar daca este mai putin important decat previziunile anterioare, gradul de instabilitate este enorm”, avertizeaza Erik Ivins, de la Institutul californian de Tehnologie, intr-un articol ce insoteste studiul. „Masa totala care se adauga oceanelor (…) va fi aproape echivalenta cu masa care ar fi proiectata pe Pamant de impactul cu 2.000 de comete Halley”, adauga el.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *