Ghetarul Sermeq Kullajeq din Groenlanda se dezgheata tot mai rapid, sub efectul incalzirii globale

Ghetarul Sermeq Kullajeq din vestul Groenlandei, clasat in patrimoniul mondial al umanitatii, a inceput sa se dezghete tot mai rapid, sub efectul incalzirii globale, iar perspectivele sunt „alarmante”, sustin mai multi specialisti, citati de AFP.
Sermeq Kullajeq
Glaciologul danez Andreas Peter Ahlstroem sustine ca situtia acestui ghetar, unul dintre cei mai rapizi din lume, este „grava, dramatica”, argumentand ca latimea acestuia s-a redus cu 15 km din 2001, iar dislocarea sa in aisberguri „nu a fost nicicand asa de rapida”.

Colegul sau, Shfaqat Abbas Khan, expert in studierea ghetarilor din Groenlanda la institutul spatial din Danemarca, a facut o constatare si mai „alarmanta”.

„Acest ghetar, cel mai rapid din emisfera nordica si unul dintre cei mai activi din lume, nu a mai deversat vreodata atata gheata, respectiv mai mult de 30 km cubi pe an in prezent fata de 10 km cubi in 2000 si doar 5 km cubi in 1992. Sermeq Kullajeq este exemplul cel mai vizibil si mai frapant al schimbarii climatice”, a precizat Khan.

Iar situatia ghetarului nu este singura din cea mai mare insula a lumii.

„Numerosi ghetari din Groenlanda se topesc intr-un ritm mai mult sau mai putin rapid, si chiar un acord ambitios la summitul despre clima de la Copenhaga din decembrie ne va putea stopa aceasta evolutie. Am putea spera doar la reducerea emisiilor de CO2, care sa limiteze cat de cat dezastrul”, a mai aratat acesta.

Accelerarea topirii ghetarilor ar putea duce la o crestere a nivelului oceanelor mult peste estimarile ONU, care au prognozat o marire cu 18-59 cm a acestora pana in 2100.

„Intr-adevar, daca dezghetarea constatata asupra ghetarilor din sud-estul, vestul si nordul Groenlandei se extinde si asupra restului insulei, nivelul marilor ar putea creste cu pana la 1,5 metri la finalul secolului”, spune Khan, precizand ca echipa de la ONU nu a tinut cont de situatia ghetarilor din Groenlanda.

Calota glaciara a Groenlandei, de 1,7 milioane km patrati, „nu este in echilibru”, deoarece „pierde mult mai multa gheata vara decat se reinnoieste cand ninge iarna”, a mai avertizat Khan.

Sursa: NewsIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *