Incalzire sau racire globala?

1
532

Michael Le Page sustine ca e absolut normal sa analizam de ce, daca planeta se incalzeste, o multime de state s-au confruntat in aceasta iarna cu cel mai aprig frig din ultima jumatate de secol.incalzire sau racire

„Am o singura intrebare pentru cei care sunt ferm convinsi ca gerul din aceasta iarna este dovada faptului ca incalzirea globala este o mare minciuna: cu prilejul unei alte veri fierbinti sau a unei ierni prea blande veti accepta din nou in mod public o incalzire a climei?”

Asa isi incepe celebrul editorialist Michael Le Page articolul din revista „New Scientist”. Din punctul sau de vedere, un du-te-vino in ceea ce priveste temperaturile extreme nu demonstreaza absolut nimic.

„Planeta se incalzeste”

Jurnalistul sustine ca in ultimile decade, aerul rece a ramas blocat in zona arctica in anotimpul rece, din cauza curentilor din jurul Polului Nord.

Iarna aceasta, vartejul de curenti a fost mai slab, iar aerul rece s-a raspandit pe o suprafata mult prea mare inspre sud. Prin urmare, regiuni intregi ca Florida (SUA), China sau Marea Britanie au suferit de pe urma gerului. In orice caz, Oceanul Arctic, Groenlanda, o mare parte din zona Marii Mediterane si sudul Asiei au avut o clima mai calda decat in mod normal.

Concluzia lui Le Page este ca iarna din emisfera nordica nu este neaparat mult mai rece decat in alti ani, cat valul de caldura este distribuit in mod diferit. „Temperatura medie anuala a planetei in timpul lunii ianuarie ar putea fi una dintre cele mai mari inregistrate vreodata”, mai spune editorialistul.

Climatologul roman Roxana Bojariu sustine ca de la an la an exista fluctuatii sensibile in temperatura medie globala, dar daca analizam un interval de timp de cel putin 30 de ani, vom identifica tendinta clara de incalzire a planetei.

Caderile masive de zapada si temperaturile neobisnuit de mici din aceasta iarna indica felul in care incalzirea globala a intrerupt vechile tipare climatice de pe Terra, mai arata un studiu recent al National Wildlife Federation din SUA.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.