Cercetari recente referitoare la schimbarea climatica arata ca modificarile la nivel global pot avea efect imediat. Mai mult, specialistii spun ca recordul de gheata topita la Polul Nord (record stabilit anul acesta, in luna august), ar putea aduce o iarna foarte grea, avertizeaza un material publicat in revista “Nature”.
Topirea ghetarilor provoaca in emisfera nordica o suita de fenomene aparent nesemnificative: schimbarea curentilor si slabirea puterii vantului.
Acestea duc insa, la randul lor, la incalzirea atmosferei.
“Efectele de acum vor fi mult mai vizibile incepand din aceasta toamna, odata ce va incepe inghetul si vom vedea cum modelele circulatiei aerului au influentat distributia ghetii”, a explicat Judith Curry, climatolog la Institutul de Tehnologie din Atlanta.
Efectul, in opinia lui Curry, ar putea fi ierni mai reci si cu mai multa zapada, in emisfera nordica.
Potrivit cercetatorilor, exista fara dubiu o legatura de cauzalitate intre cantitatea de gheata topita pe parcursul verii tarzii si a toamnelor blande, pe de o parte, si iernile grele care le urmeaza.
Anul acesta, pe 26 august, s-a inregistrat un nou record al topirii ghetii, dupa cel 2007, potrivit Centrului National pentru Masurarea Zapezii si a Ghetii din Boulder, Colorado.
Acum 5 ani, suprafata topita a fost de 3,52 de milioane de kilometri patrati, pe cand in august anul acesta topirea s-a prosud pe 4,10 milioane de kilometri patrati.
Mark Serreze, directorul Centrului National pentru Masurarea Zapezii si Ghetii, a explicat ca topirea de acum a ghetii de la Arctic s-a petrecut in conditii relativ normale de vreme, cu o singura furtuna puternica