Timp de peste 30 de ani, cercetatorii au masurat gresit incalzirea apelor din marile emisferei sudice, astfel ca datele pe care le avem acum sunt gresite, anunta expertii. Prin urmare, clima s-a incalzit in realitate de doua ori mai mult decat cifrele enuntate anterior.
Paul Duback, de la Lawrence Livermore National Laboratory din California, a analizat masuratorile realizate pentru temperatura oceanelor, pe care se bazeaza modelele care estimeaza incalzirea climei.
In timp ce masuratorile realizate in marile si oceanele din emisfera nordica au fost corecte, cele din emisfera sudica sunt gresite, iar eroarea dateaza din anul 1970.
Astfel, in realitate, spune Duback, oceanele au absorbit de cu 24-58% mai multa caldura decat estimasera pana acum cercetatorii.
Wenju Cai, de la CSIRO din Melbourne, Australia, declara la randul sau ca incalzirea climei este mai rapida decat se credea.
In cadrul studiului, Duback si Cai au verificat masuratorile realizate intre anii 1970-2003.
Masurarea ritmului in care apele oceanelor se incalzesc este esentiala pentru a afla cat de repede se va incalzi si atmosfera si cat va creste nivelul marilor dupa topirea ghetarilor.
Incepand cu anul 2000, o flota de balize speciale realizeaza masuratori mai corecte ale temperaturii oceanelor.