Tirlisua – trei ani de la dezastru

Tirlisua- trei ani de la dezastruLa 20 iunie 2006, satul Tirlisua, din nord-vestul judetului Bistrita-Nasaud, a fost aproape distrus de inundatii catastrofale care au luat 13 vieti omenesti si au produs pagube materiale de peste 25 milioane dolari. Cauza declansatoare a acestui dezastru a fost o aversa exceptionala, produsa ca urmare a intalnirii a doua mase de aer, cald si rece, precipitatiile depasind 300 l/m2, la 3-4 km amonte de sat.
Datorita cantitatii mari de apa, cazuta in timp record si a suprasaturarii solului cu apa, s-au produs uriase alunecari de teren care au antrenat si o cantitate apreciabila de masa lemnoasa. Cand aluviunile si lemnele purtate de apa s-au apropiat de sat, au format doua mari baraje naturale, in spatele a doua poduri: unul la 500 m amonte de centrul satului si altul, de 5 metri inaltime, chiar in centru, de la inaltimea caruia apele s-au revarsat naprasnic peste oameni si gospodarii.
Consecintele inundatiilor au fost devastatoare: 13 victime omenesti, 88 de case distruse, alte 390 case inundate si avariate, 7 cladiri edilitare afectate, 442 de anexe gospodaresti inundate, infrastructura de circulatie si comunicatie distrusa in cea mai mare parte a satului.
La trei ani de la aceste inundatii, mediul da semne de refacere, infrastructura a fost in buna parte reconstruita (cu exceptia podului din centrul satului, aflat in constructie), unele cladiri de interes public au fost reabilitate, altele asteapta ajutor guvernamental, dar amintirile dureroase ale supravietuitorilor au ramas la fel de emotionante ca in primele zile dupa tragedie. Daca presa este interesata de stadiul actual al refacerii cladirilor, peste durerea celor care si-au pierdut rudele sau linistea, in micul sat de la poalele Tiblesului, s-a asternut, incet, valul uitarii.

Cristina Rusu

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,164FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente