Romania, printre tarile cu risc mediu de dezastru natural

  0
  386

  Iranul, Bangladeshul, Indonezia si Pakistanul conduc in topul statelor cu cel mai mare risc de producere a unor dezastre naturale. Li se alatura India si China, potrivit AFP.dezastre ecologice

  Franta si Italia sunt cele mai vulnerabile tari europene, prezentand risc ridicat de dezastre.

  In lista celor 229 de state si teritorii care se situeaza la polii riscului de dezastre se afla si Romania, care prezinta un risc mediu, impreuna cu Japonia, Germania, Rusia, Grecia, Canada, Elvetia, Belgia si Olanda.

  Studiul intocmit de compania Maplecroft, specializata in expertiza riscurilor globale, a luat in calcul numarul cutremurelor, eruptiile vulcanice, tsunami-urile, inundatiile, alunecarile de teren, secetele si epidemiile din ultimii 30 de ani, dar si impactul acestor fenomene extreme asupra oamenilor.

  Saracia si infrastructura deficitara sunt factori care cresc riscul de producere a dezastrelor naturale, si implicit pe cel de mortalitate, apreciaza Anna Moss, analist la Maplecroft.

  Astfel, intre 1980- 2010 au murit 191.000 de mii de oameni din Bangladesh si un numar apropiat in Indonezia, tara puternic afectata de tsunamiul din decembrie 2004, produs in Oceanul Indian. Potrivit aceluiasi raport, Iranul este vulnerabil in fata cutremurelor, cu 74.000 de morti in cei 30 de ani luati in calcul, in timp ce India este expusa atat cutremurelor, cat si epidemiilor, furtunilor si inundatiilor, 141.961 de oameni fiind bilantul mortilor din aceasta tara. China a pierdut, in ultimii 30 de ani, 148.417 de oameni dintre care 87.476 au pierit in cutremurul de 7,9 grade din 2008, in provincia Sichuan.

  Din datele inregistrate de Maplecroft mai reiese faptul ca teritoriile cele mai ferite de fenomenele necrutatoare sunt Andora, Bahrein, Malta, Monaco, Qatar, Liechtenstein sau Emiratele Arabe Unite.

  Sursa: Evenimentul Zilei

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.