Panoul solar, risc si beneficiu

Produsele foarte ieftine isi pot pierde din randament chiar si dupa un an. Atentie si la service!panoul solar

Instalarea unui panou solar pentru incalzirea apei calde menajere este rentabila mai ales daca nu sunt gaze naturale in zona, spune Catalin Caraiane, reprezentant al firmei Solar Expert.

“Sunt multi care spun ca investitia se recupereaza in doitrei ani, dar mint. Gazul este ieftin acum si merita sa iti montezi panou solar daca esti intr-o zona fara gaze, cum e Alexandria, de pilda”, a explicat Caraiane.

Potrivit acestuia, un sistem de 3.600 euro, de pilda, pentru incalzirea apei menajere (cu boiler de 300 litri si trei panouri cu 12 tuburi solare vidate) poate fi considerat amortizat dupa cinci ani, comparativ cu alimentareaelectrica, sau in 15 ani, comparativ cu cea pe gaz.

“Chinezariile”, bune un an

Cat de repede ne recuperam investitia depinde totusi de ce fel de tip de sistem solar alegem si cat de bine este dimensionat consumului real, pentru a nu functiona cu pierdere. De aceea, se recomanda efectuarea de catre firme specializate a unei simulari pe calculator.

De asemenea, trebuie sa va ganditi daca vreti apa incalzita solar tot anul sau doar pentru perioada calda (martie-septembrie). Panourile solare din a doua categorie sunt cele mai ieftine, dar trebuie golite inainte de primul inghet si reumplute cu apa primavara, inclusiv tuburile.

Daca va lasati pacaliti de preturile cele mai mici, ale produselor fabricate de regula in China, ati putea constata ca dupa un an aveti probleme deja. “La panourile chinezesti vidul din tuburi se pierde foarte usor, astfel ca nu mai retine caldura”, explica Domitian Covaci, marketing manager la Solariss.

De aceea, tineti cont de garantia sistemului, dar si a manoperei. Nefiind multi instalatori specializati, puteti fi taxati serios. Pe de alta parte, un sistem solar care asigura si aport la incalzirea casei poate duce la economii in perioada de iarna de 30-45%, mai ales daca e asociat cu incalzirea prin pardoseala.

Sursa: Evenimentul Zilei

Articole similare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,164FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente