Top 9 cele mai poluate locuri din lume

0
1266

De la autostrazile din Los Angeles la raul Citarum din Indonezia, Pamantul este sufocat de poluare. Se gaseste peste tot: in aer, in apa, in pamant si in corpul nostru.

Poluarea nu distruge doar mediul inconjurator si contribuie la schimbarile climatice, ci omoara si oameni. Peste 50.000 de persoane mor prematur in fiecare an din cauza poluarii.

1. Linfen, China

Orasul Linfen din China este cel mai poluat de pe Terra. Daca pui lenjeria afara sa se usuce, devine neagra inainte sa apuce sa se scurga. Linfen se afla pe „centura de carbuni” a Chinei, iar o zi in acest oras este echivalenta cu fumatul a trei pachete de tigari. Trei milioane de oameni sunt afectati de poluarea cu carbune si cu emisiile rezultate de la automobile si din industrie.

2. Los Angeles, SUA

Potrivit Asociatiei americane a plamanilor, Los Angeles este orasul cu cea mai mare poluare de ozon din SUA. Anul trecut, nivelul de ozon din LA a fost cel mai mare din toata SUA, iar nivelul de particule poluante a fost si el extrem de ridicat. Cercetatorii estimeaza ca poluarea aerului cauzeaza 9.200 de morti premature pe an in California.

3. Delta Nigerului, Niger

Delta Nigerului a trecut prin peste 6.800 de deversari de petrol, cam 300 pe an si intre 9-13 milioane de baril de petrol in ultimii 50 de ani. Mangrovele, raurile si viata salbatica din regiune este distrusa din cauza conductelor sparte si contaminantilor din ape. 8% din petrolul care ajunge in SUA este extras in Nigeria. Shell crede ca 90% din deversari sunt cauzate de hotii care sparg conductele pentru a fura petrol.

4. Londra, Marea Britanie

Frumoasa, dar extrem de poluata, din cauza masinilor, fabricilor, agriculturii si gospodariilor. Durata medie de viata a londonezilor s-a redus cu 9 ani din cauza poluarii aerului. Marea Britanie emite cei mai multi oxizi de azot din intreaga Europa- Potrivit Parlamentului, 50.000 de oameni mor prematur in fiecare an din cauza poluarii facute de… oameni.

5. Dzerzhinsk, Rusia

Intre 1930 si 1998, Dzerzhinsk a fost „groapa de gunoi” pentru 300.000 de tone de deseuri chimice. 300.000 de oameni sunt afectati de poluarea chimica si toxica, precum gazul sarin si VX. Poluarea este rezultatul producerii de arme chimice din timpul Razboiului Rece.

6. Phoenix, SUA

Zona Phoenix-Mesa-Scottsdale este cel mai poluat loc din SUA cu diverse particule, un amestec intre praf, aerosoli si funingine, la orice ora din zi si din noapte.

7. Bandung, Indonezia

Raul Citarum din Bandung, Indonezia, este cel mai poluat de pe intreaga planeta, iar cei 5 milioane de locuitori de pe malurile sale sufera enorm, intrucat raul este singura lor sursa de apa.

8. La Oroya, Peru

Mineritul de metale si topitoriile din La Oroya au contaminat zona, Cei peste 35.000 de rezidenti au fost afectati de plumb, zinc, cupru si de dioxidul de sulf. 99% din copiii din regiune au nivelul de metale din sange mult mai mare decat normal.

9.Lacul Karachay, Rusia

Lacul Karachay din Rusia este cel mai poluat loc de pe Terra, pentru ca s-a transformat intr-un depozit de deseuri nucleare. Nivelul de radiatie de aici este echivalent cu doza letala dupa numai 1 ora de expunere! Radiatiile s-au infiltrat in apele subterane.

Sursa: Realitatea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.