Lupii sunt pe punctul de a deveni vanat legal in vestul USA

lupulVanatoarea de lupi va incepe marti in Statul Idaho daca un judecator federal nu o va opri. Pentru prima data dupa decenii vanatorii vor avea voie sa urmareasca si sa vaneze lupul cenusiu, animalul care simbolizeaza tensiunea interactiunii dintre oameni si salbaticia vestului.

Luni, Donald W. Molloy, judecator la Curtea Federala Districtuala, va organiza o audiere pentru a determina daca este necesara impunerii unei decizii impotriva vanatorii, asa cum este ea ceruta de sustinatorii vietii salbatice si pentru a redeschide subiectului privind reintroducerea lupului pe lista animalelor pe cale de disparitie.

Lupul cenusiu a fost scos de pe acesta lista acum 5 luni, dupa ce fusese protejat de legislatia federala timp de peste 30 de ani. Mai mult de 6.000 de vanatori din Idaho au cumparat licente pentru sansa de a participa la vanatoare, in timpul careia oficialii vor permite uciderea a 220 de lupi. In anul 2008 populatia de lupi numara cca 850 de indivizi. Statul Montana va permite uciderea a 75 de lupi incepand cu 15 septembrie.

Vanatorile vor lua sfarsit cand se va atinge cifra limita sau la inchiderea sezonul, 31 decembrie in cele mai multe zone.

“Prima zi este cea mai buna atunci cand este vorba despre un animal atat de inteligent ca lupul” spune Nate Helm presedintele Organizatiei Sportive pentru Pescuit si Viata Salbatica Idaho.

Refacerea populatiei de lupi ca urmare a eforturilor federale de reintroducere a speciei pe arealul Stancosilor Nordici la jumatatea anilor 90 a provocat furia vanatorilor de caprioare si elani precum si pe cea a crescatorilor de animale care se plangeau ca lupii golesc padurea de vanat si de atacurile asupra turmelor. Oficialii federali spun ca in anul 2008 au fost ucisi in acesta regiune un numar record de 264 de lupi pe motivele, absolut legale, ale protectiei septelului.

Aceasta ilustreaza o divizare persistenta a intereselor in vest, conservatorii vietii salbatice si a mediului continua sa vina in instanta pentru a combate legi care, spun ei, favorizeaza unele grupurile puternice, ca cele ale fermierilor si vanatorilor. Lupii au fost una dintre cele mai controversate subiecte aduse in fata instantei in ultima vreme, inclusiv pentru judecatorul Molloy.

In martie, administratia Obama a anuntat ca va scoate lupii de pe lista animalelor pe cale de disparitie. Administratia Bush luase o decizie similara cu un an in urma dar judecatorul Molloy a decis toamna trecuta, in urma unui proces in care printre reclamanti s-au numarat Organizatia Protectorii Vietii Salbatice ( Defenders of Wildlife) si Sierra Club, reintroducerea lupilor pe lista.

In anii care au urmat reintroducerii lor in arealul Stancosilor Nordici, inclusiv in Parcul National Yellowstone, populatia de lupi a crescut in Ydaho, Montana si Wyoming  ajungand in 2008 la 1.640 de indivizi. Oficialii federali spun ca populatia si-a revenit si nu mai are nevoie de protectie odata ce nu mai este in pericol.

Oficialii din Idaho si Montana spun ca vanatul va preveni crestere excesiva a populatiei de lupi iar limitele stabilite vor permite mentinerea unui numar de animale suficient de mare pentru a preveni riscul extinctiei. Responsabilii din Idaho spun ca doresc sa mentine populatia de lupi la un numar usor peste 500 de indivizi, desi planificarile oficiale solicita minim 150.

Sustinatorii vietii salbatice, insa, aduc argumente in favoare opririi vanatorii.Ei spun ca planurile statale nu ofera suficienta protectie si ca vanatoare va impiedica animalele sa se deplaseze suficient de liber pentru a-si pastra diversitatea genetica si a avea acces la un habitat propice.

O parte dintre revendicari au la baza continuul efort guvernamental de protectie a lupilor in Wyoming si a neintelegerilor cu autoritatile statale privind numarul de indivizi.

“Se pune problema daca vom avea o populatie sanatoasa si prospera sau doar indivizi izolati luptandu-se pentru supravietuire” spune Suzanne Stone, reprezentantul Defenders of Wildlife pentru Stancosii Nordici, una dintre partile care solicita o decizie judecatoreasca impotriva vanatorii.

Doug Honnold, avocatul principal al protectionistilor mediului in acest caz, spune:

“Viziunea nostra despre refacerea populatiei presupune intre 2.000 si 5.000 de membri traind in comunitati care pot interactiona si o retea legislativa de siguranta care sa le permita sa traisca acolo”

Oficialii federali si statali pentru viata salbatica spun ca numarul de lupi este suficient de mare si ca multiplele studii efectuate, inclusiv asupra diversitatii genetice, au stabilit ca animalele se misca liber si interactioneaza intre ele.

“Cu certitudine populatia de lupi din Muntii Stancosi s-a refacut” spune Ed Bangs coordonatorul programului de recuperare a lupilor de la Serviciul pentru Pescuit si Viata Salbatica din Helena Montana. “Vor fi intotdeauna aici, nici nu se pune problema sa scapam de toti lupii. Aceasta nu se va intampla. Populatia o duce bine. Nu sunt probleme genetice si nici de interconectivitate” Domnul Bangs adauga “Dar au inceput sa creeze necazuri si ne punem intrebarea care este cel mai bun instrument pentru a tine situatia sub control in viitor” Mai spune ca lupii au provocat pierderi ale septelului si alte pagube care se ridica la aproximativ 1 milion $.

Sursa: www.nytimes.com

Articolul precedentLa un atom distanta de apa curata?
Articolul următorEco huligani

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,189FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente