Numarul animalelor salbatice din renumitul Parc National Maasai Mara a scazut simtitor in ultimii 15 ani, intrucat viata salbatica se confrunta cu prezenta oamenilor.
Maasai Mara este recunoscut pentru spectaculoasa migratie anuala a animalelor gnu si a fost denumit a saptea „noua minune” a lumii de catre un canal de televiziune din America si de un ziar, in anul 2006. In fiecare an, sute de mii de turisti viziteaza acest loc.
Un studiu publicat in revista de specialitate British Journal of Zoology arata ca numarul a sase specii de animale salbatice – girafele, impala, antilopele africane, porcii alergatori, waterbuck si antilopele topi – a scazut.
„Situatia este neagra si necesita actiuni urgente daca dorim sa salvam de la disparitie aceasta comoara. Studiul nostru ofera dovada ca pierderile din rezervatie sunt substantiale si ca acest lucru este legat de cresterea numarului oamenilor care se stabilesc in apropierea rezervatiei”, a declarat Joseph Ogutu, cercetatorul principal.
Oamenii de stiinta au descoperit ca numarul animalelor salbatice a scazut din cauza cresterii numarului de oameni din zona si care se extind pe teritoriul de pascut al animalelor. De asemenea, unele comunitati din vestul si sud-vestul Mara inca vaneaza animalele salbatice din rezervatie pentru a avea mancare sau pentru a scoate profit.
Cu toate ca oamenii Maasai au fost crescatori semi-nomazi de animale, totusi acestia s-au reprofilat in ultima perioada de timp si s-au stabilit permanent langa granitele rezervatiei.
Studiul arata ca, in special, s-a constatat o scadere a numarului de antilope waterbuck si de zebre.
„Animalele salbatice se misca in permanenta in rezervatie dar si in zonele de langa si se confrunta cu cresterea numarului lanurilor cultivate de oameni. In mod particular am descoperit ca din ce in ce mai multi oameni permit animalelor domestice sa pasca pe terenul rezervatiei, ceea ce este ilegal”, a declarat Ogutu.
Sursa: Intact News