Schimbarile climatice seaca marile rauri

Raurile din unele regiuni populate au inceput sa piarda din cantitatea de apa din cauza schimbarilor climatice. Cele mai afectate rauri sunt Raul Galben din nordul Chinei, Gange din India, Nigerul din vestul Africii si Colorado din sud-vestul Americii.
rauri secate
In momentul in care se adauga si efectele irigatiilor, a barajelor si a altor activitati ce duc la consumarea apei, aceste schimbari pot ameninta pe viitor depozitele de apa si mancare, dupa cum se arata intr-un raport publicat in American Meteorological Society’s Journal of Climate, citat de Reuters.

„Scaderea debitului apelor creste presiunea exercitata asupra resurselor de apa proaspata din intreaga lume, mai ales cu atat mai mult cu cat cererea de apa este mai mare deoarece numarul populatiei creste”, a declarat Aiguo Dai, de la Centrul National de Cercetarea Atmosferei din Colorado.

Cercetatorii condusi de Dai au analizat informatiile debitelor a 925 de rauri, informatii adunate in perioada 1948-2004, si au descoperit numeroase schimbari in ceea ce priveste cantitatea de apa la aproape o treime din cele mai mari rauri din lume.

De exemplu, cantitatea anuala de apa proaspata ce se varsa in Oceanul Pacific a scazut cu aproximativ 6 procente, adica 526 kilometri cubi sau echivalentul volumului de apa ce se varsa din raul Mississippi in fiecare an. Deversarile anuale in Oceanul Indian au scazut si ele cu 3 procente in ultimii 56 de ani, adica echivalentul a 140 kilometri cubi.

In perioada 1948-2004, debitul raului Columbia a scazut cu 14% din cauza ploilor putine si a consumului mare de apa. Insa, raul Mississippi are un debit cu 22% mai mare datorita cresterii frecventei precipitatiilor.

Topirea anuala a ghetariilor a determinat o cresterea a nivelului apelor din Oceanul Arctic cu 10%, adica 460 kilometri cubi.

„De asemenea, exista dovezi ca, incepand din 1970, incalzirea globala a cauzat aparitia timpurie a primaverii, ceea ce face ca zapezile sa se topeasca inainte de vreme si sa provoace inundatii”, au mai scris oamenii de stiinta in studiul publicat.

Deoarece schimbarile climatice nu se vor opri in urmatorii zeci de ani exista posibilitatea sa ne confruntam cu o problema a apei potabile de care societatea are nevoie.

Sursa: Intact News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *