Uniunea Europeana aniverseaza 20 de ani de protectie a naturii

Capra neagra din Abruzzo, Camoscio Appenninico

Sarbatorim a douazecea aniversare a doua instrumente esentiale pentru conservarea si utilizarea durabila a naturii in UE: Directiva „Habitate” si LIFE – Programul UE de finantare pentru mediu.

In urma cu douazeci de ani, statele membre ale UE au adoptat in unanimitate Directiva „Habitate” pentru a proteja cele mai amenintate specii si habitate din Europa. S-a raspuns in acest mod preocuparilor privind degradarea rapida a vietii salbatice si pierderea habitatelor naturale, ca urmare a schimbarii destinatiei terenurilor, a poluarii si a extinderii urbane. Pentru a oferi speciilor si habitatelor spatiul necesar pentru refacere, directiva a infiintat reteaua de zone protejate Natura 2000, iar instrumentul financiar LIFE a furnizat un sprijin strategic pentru dezvoltarea sa.

„Astazi, cand sarbatorim cea de-a douazecea aniversare a acestor instrumente, putem fi mandri de legislatia UE in domeniul protectiei naturii, care ne ajuta sa apreciem si sa avem grija de patrimoniul nostru natural atat de bogat. Biodiversitatea este asigurarea noastra de viata, iar Natura 2000, care protejeaza zonele cu biodiversitatea cea mai valoroasa, este piatra sa de temelie. Am inregistrat progrese mari in ultimele doua decenii si avem multe de sarbatorit, dar natura are inca nevoie de sprijinul nostru si ne va rasplati inzecit prin serviciile ecosistemice vitale pe care le ofera”, a declarat comisarul european pentru mediu, Janez Potočnik.

La douazeci de ani de la adoptarea sa, directiva a dat rezultate semnificative in ceea ce priveste stoparea distrugerii la scara larga a bunurilor noastre celor mai pretioase in materie de biodiversitate, iar o serie de specii si habitate dau deja semne de refacere.Reteaua Natura 2000 numara peste 26.000 de situri protejate pe o suprafata echivalenta cu Germania, Polonia si Republica Ceha laolalta. Aproape 18 % din teritoriul UE este acum inclus in retea, impreuna cu 200 000 de kilometri patrati de zone protejate pe mare. Slovenia, de exemplu, a desemnat peste o treime din teritoriul sau ca zone protejate.

Finantarea UE pentru conservarea naturii a crescut in ultimii douazeci de ani. Adoptat in acelasi timp cu Directiva „Habitate”, programul LIFE a contribuit cu peste 1,2 miliarde de euro la managementul si restaurarea a mai mult de 2 000 de situri Natura 2000 in Uniunea Europeana.

Proiectele finantate in cadrul LIFE au responsabilitatea de a salva speciile amenintate aflate in pragul extinctiei, cum ar fi scoica de margaritar in Germania si Republica Ceha, capra neagra de Abruzzo in Italiavipera de faneata (Vipera ursinii rakosiensis) si vulturul imperial spaniol. LIFE sprijina si conservarea buhaiului-de-balta cu burta rosie in Germania, Danemarca, Suedia si Letonia.

Distrugerea la scara larga a unor habitate pretioase, bogate in viata salbatica a fost stopata gratie unui numar mare de proiecte practice de refacere in intreaga UE, precum cele pentru protejarea dunelor de nisip in Lituania, curatarea straturilor cu Posidonia din Franta de specii straine, precum si refacerea Dunarii in Austria,a padurilor de foioase in Suedia, a zonelor umede din Tarile de Jos, a turbariilor inalte in Polonia si Danemarca. Multe dintre aceste initiative au fost finantate prin LIFE.

Natura 2000 nu este un regim de rezervatii naturale stricte, ci se bazeaza pe principiul mult mai larg al gestionarii durabile a terenurilor si a apei. Pot fi desfasurate activitati economice cu conditia sa nu puna in pericol obiectivele de conservare a siturilor. Natura 2000 a oferit numeroase oportunitati noi pentru recreere si turism. Se estimeaza ca, anual, intre 1,2 si 2,2 miliarde de persoane viziteaza siturile Natura 2000 si aduc profituri anuale din activitati de agrement de 5‑9 miliarde de euro.

Noile evolutii trebuie, de asemenea, sa contribuie la protejarea integritatii siturilor Natura 2000. Proiectele potential daunatoare se pot realiza, dupa o evaluare ecologica completa, numai in cazul in care nu exista nicio solutie alternativa, daca proiectele sunt de interes public major si ofera despagubiri pentru compensarea oricaror pierderi sau daune aduse siturilor. De exemplu, a fost aleasa o ruta alternativa pentru drumul via Baltica din Polonia, iar amplasarea parcului eolian din Scotia a fost adaptata pentru a conserva acvila de munte.

Este esentiala si implicarea in managementul Natura 2000 a partilor interesate de la nivel local; acest lucru ofera noi oportunitati pentru gestionarea durabila a exploatarii terenurilor, astfel cum s-a demonstrat prin initiative precum agricultura favorabila conservarii, introdusa printr-un proiect LIFE in peisajul carstic glaciar din Burren, Irlanda. In Franta, de exemplu, guvernul colaboreaza indeaproape cu proprietarii locali de terenuri pentru a institui planuri de management pentru fiecare sit.

Managementul eficace si refacerea siturilor din reteaua Natura 2000 necesita costuri semnificative, dintre care o parte pot fi furnizate prin intermediul unor fonduri UE, cum ar fi fondurile de dezvoltare rurala si regionala. Cu toate acestea, pe langa valoarea sa intrinseca, Natura 2000 ofera servicii ecosistemice vitale si beneficii socioeconomice a caror valoare monetara estimata depaseste cu mult aceste costuri de investitie.

Comisia lanseaza luni o brosura aniversara referitoare la Directiva „Habitate” care prezinta o selectie a numeroaselor rezultate obtinute pana in prezent, indicand valoarea adaugata europeana reala a acestei directive in toate statele membre. In toata Europa au loc evenimente de celebrare: au fost planificate evenimente speciale in numeroase situri Natura 2000 din statele membre ale UE si peste 300 de evenimente LIFE. In octombrie 2012, va avea loc o conferinta importanta in Belgia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *