Numarul ursilor polari, in scadere

Populatia ursilor polari din Alaska este in declin din cauza topirii ghetii si din cauza braconierilor rusi, dupa cum arata raporturile prezentate de Serviciului pentru pescuit si Viata salbatica din America.
ursi polari
Din ce in ce mai putini ursi polari mai traiesc in sudul marii Beaufort, care se intinde din partea de nord a regiunii Alaska pana in Canada, si in marile Chukchi si Bering, aflate intre nord-vestul regiunii Alaska si Rusia, dupa cum informeaza Reuters.

Oficialii spun ca scaderea numarului ursilor din marile Chukchi si Bering este mai accentuata decat in marea Beaufort, din cauza topirii rapide a ghetii, ceea ce ii face pe ursi sa inoate mai departe pentru hrana. O alta cauza este si vanatoarea ilegala de ursi polari, rusii omorand anual intre 150 si 250 de exemplare.

“In momentul in care te uiti la aceasta informatie ti se arata un tablou sinistru”, a declarat avocatul Brendan Cummings.

Oficialii americani au trecut, in 2008, ursii polari pe lista animalelor amenintate cu disparitia, ca rezultat al incalzirii climatului arctic care a dus la topirea ghetarilor in timpul verii.

Vanarea ursilor de catre rusi, in special pentru blana lor, este una dintre cele mai mari amenintari asupra populatiei de ursi polari din Alaska, dupa cum a aratat Bruce Woods, reprezentantul agentiei Serviciul pentru pescuit si Viata salbatica.

“Bineinteles, ca din moment ce este vorba de vanatoare ilegala, este foarte dificil sa tinem numarul”, a mai spus Woods.

Se estimeaza ca declinul populatiei de ursi polari a crescut cu 0,3 procente pe an, in perioada 2001-2007, existand un numar total de animale disparute intre 1.397 si 1.526 de exemplare.

Populatia mondiala de ursi polari este estimata la 20.000 – 25.000 de exemplare, potrivit Uniunii Internationale pentru Protectia Naturii (IUCN), care a listat specia la categoria “vulnerabila”.

Serviciul pentru pescuit si Viata salbatica a mai prezentat un raport, in care se afla informatii legate de populatia morselor din Pacific, un alt mamifer marin dependent de ghetari. O estimare mai precisa a populatiei morselor, care se afla acum sub protectia Endangered Species Act, va putea fi facuta abia in 2010.

“Pana cand vor reusi sa lanseze o estimare exacta a populatiei morselor, cu siguranta va fi de domeniul trecutului. Nu avem nevoie sa stim cate morse exista, deoarece, daca nu exista gheata, nu exista habitatul lor si le vom pierde”, a aratat Cummings.

Sursa: Intact Newsc

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,163FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente