UE vrea mai multe masuri pentru combaterea poluarii

Plata pentru strazi ar trebui sa joace un rol mai important in managementul dezvoltarii industriei transportului din Europa, a declarat comisarul european al transportului, Antonio Tajani.
masuri pentru combaterea poluarii
“Cauza poluarii ar trebui sa plateasca un pret mai mare. Banii nu ar trebui sa intre in bugetul national, ar trebui investiti in infrastructura”, a declarat Tajani, aflat la o intalnire despre politica Uniunii Europene asupra transportului, dupa cum informeaza Reuters.

Comisia Europeana a aratat ca exista sase probleme ce ar trebui rezolvate in urmatorii zece ani: populatia care imbatraneste, imigratia care creste, o cantitate din ce in ce mai mare de gaze cu efect de sera, schimbarea resurselor de energie, globalizarea si urbanizarea.

Insa nu s-au gasit si solutiile, iar grupurile ecologice sunt de parere ca deja s-a ratat oportunitatea de a se actiona indraznet asupra emisiilor, care au crescut cu 35% din 1990 pana acum.

Comisia a subliniat ca lipsa unui stimulent pentru cetateni si pentru afaceri spre a apela la un transport mai sigur, mai silentios si mai verde este problema si ca este timpul pentru o schimbare.

“Europa va trebui sa traiasca cu aceste decizii mult timp – este esential sa fie indrumati catre semnalele bune”, se arata intr-un raport al Comisiei.

Presedintele european, Jose Manuel Barroso, a tras un semnal de alarma si a aratat ca emisiile provenite de la mijloacele de transport vor fi combatute in curand, insa statele membre inca dezbat legile prin care se hotaraste daca vor mai fi taxate camioanele pentru stricaciunile pe care le fac pentru infrastructura, calitatea aerului si sanatatea oamenilor.

Tarile cu munti, precum Germania si Austria, unde majoritatea oamenilor traiesc langa vai, vor ca stricaciunile sa fie platite de camionagii, insa nu pot face nimic din cauza altor tari, precum Spania, care se bazeaza pe platile provenite din trasnport. Aceste legi fac parte dintr-o propunere contoversata, denumita “Eurovignette”.

Un grup ecologic, T&E, este de parere ca niste scheme cu preturile pe drumuri ar putea fi de ajutor acum in plina criza financiara, pentru a se investi in infrastructura verde.

Sursa: Intact News

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,174FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente