Petropolis, capitala energiei curate

Situat in munti, la 65 km de Rio de Janeiro, orasul turistic Petropolis a devenit capitala braziliana a energiei curate datorita unui proiect de producere a energiei utilizand apa menajera.
petropolis
Ideea ii apartine organizatiei neguvernamentale Institutul Mediului (OIA) si a servit deja drept model pentru alte programe din Nicaragua, Republica Dominicana, Haiti si Spania, bazandu-se pe un principiu simplu: un biodigestor trateaza apa menajera pentru a produce energie.

Potrivit AFP, in Petropolis exista, in prezent, 80 de biodigestori, aceasta tehnica permitand, dupa trei faze de fermentare, recuperarea biogazului (un amestec de metan si carbon), care este produs in mod natural din apa menajera si canalizat pentru uzul casnic.

“Acest gaz cu efect de sera, daunator pentru atmosfera in momentul in care este eliberat, este recuperat in mod util”, a precizat Jorge Gaiofato, directorul tehnic al OIA.

La randul sau, malul rezultat din tratarea realizata de biodigestor poate fi utilizat ca ingrasamant pentru culturi, iar apa care ramane si care este mai putin contaminata poate fi deversata in raurile din apropiere.

“Biodigestorul recicleaza si reutilizeaza apa menajera. Tratarea acesteia este rolul guvernului, deoarece volumul produs este prea mare. In acelasi timp, biodigestorul este si o solutie pentru sistemele situate acolo unde nu exista o retea” de colectare si de tratare a apei menajere, a explicat Gaiofato.

Dupa ce zece gospodarii isi trateaza efluentii cu ajutorul biodigestorilor, este produs suficient gaz pentru ca una dintre aceste gospodarii sa poate fi independenta de gaz. In plus, costul unui biodigestor este de pana la trei ori mai mic decat al instalarii unei retele traditionale de tratare a apei menajere.

OIA estimeaza ca pretul unui biodigestor ce poate acoperi patru gospodarii este cuprins intre 1.000 si 1.500 de dolari.

Sursa: Intact News

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,176FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente