GEC Nera: Garda de Mediu s-a implicat formal si birocratic in problemele de poluare din judet

AGENTIA PENTRU PROTECTIA MEDIULUI CARAS SEVERIN Spre stiinta: -Ministerul pentru Consultare Publica si Dialog Civic -Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor -Institutia Prefectului Judetul Caras – Severin In legatura cu solicitarea de puncte de vedere privind cele doua studii de impact referitoare la constructia celor doua microhidrocentrale in zona Prigor, jud. Caras –Severin, ce urmeaza a…

Citește mai departe

Drumuri solare: francezii vor monta panouri solare pe 1.000 de kilometri de drumuri pentru a alimenta 5 milioane de oameni cu energie

Franta a anuntat un proiect de pavare a 1.000 de kilometri de drumuri cu panouri solare. Energia electrica va fi utilizata pentru alimentarea a peste 5 milioane de oameni. De autostrazi cu panouri solare pentru incarcarea din mers a bateriilor masinilor electrice am mai auzit, insa francezii au un proiect si mai ambitios din acest…

Citește mai departe

Casa Alba anunta masuri impotriva schimbarilor climatice

Aceasta este una dintre „provocarile cheie” ale epocii noastre, a declarat Obama la Casa Alba, anuntand Planul american pentru energie curata („America’s Clean Power Plan”). Decenii la rand SUA nu au miscat un deget pentru a-si schimba strategia privind energia produsa prin poluarea masiva a mediului.  Planul reuneste o serie de reguli si reglementari impunand…

Citește mai departe

Incinerarea deseurilor municipale – o tehnologie esuata!

Daca in timpul celui de-al doilea razboi mondial nazistii foloseau incineratoarele pentru a pierde urma unei „probleme”, azi incineratoarele sunt folosite pentru a sterge urmele si pentru a camufla dovezile industriilor murdare si nesustenabile si lipsa de performanta in administrarea cantitativa a deseurilor de catre generatori si administratiile publice locale, volumele de deseuri generate fiind distruse fizic si, deci, imposibil de monitorizat si verificat.

Citește mai departe
ILIAS PAPAGEORGIADIS, ARBIO: "Energia din biomasă şi biogaz poate atrage investiţii de 500 milioane de euro"

ILIAS PAPAGEORGIADIS, ARBIO: „Energia din biomasa si biogaz poate atrage investitii de 500 milioane de euro”

Autoritatile iau in calcul o lege dedicata sectorului, care ar putea rezolva problema incalzirii oraselor si cea a deseurilor        Asociatia Romana a Biomasei si Biogazului (ARBIO) a anuntat, recent, ca Ministerul Energiei va crea un grup de lucru privind o lege dedicata sectorului bioenergiei, in cadrul caruia va participa la discutii alaturi de patru ministere…

Citește mai departe

Este energia nucleara o energie curata si sigura pentru mediu? – dezbaterea gazduita de Biblioteca Judeteana din Craiova

Biblioteca Judeteana „Alexandru si Aristia Aman” si American Corner gazduiesc maine, 28 ianuarie 2015, de la ora 13:00, in sala „Marin Sorescu”, dezbaterea informativa: Este energia nucleara o energie curata si sigura pentru mediu?. Evenimentul va fi prezentat de dr. ing. Adi-Maria Luminita Simoiu – cadru universitar la Facultatea de Chimie, Universitatea din Craiova. Organizatorii…

Citește mai departe

Contractele de vanzare a certificatelor verzi, luate la puricat de ANRE

Reglementatorul pietei noastre de energie (ANRE) ar investiga contractele bilaterale pentru vanzarea certificatelor verzi incheiate anul trecut, ca sa vada daca au existat intelegeri intre operatori inainte de incheierea tranzactiilor pe OPCOM, sustin surse din piata. Astfel, reglementatorul ar dori sa vada daca producatorii de energie verde au vandut electricitatea mult sub media pietei, „la…

Citește mai departe
Piaţa de energie. Vântul, soarele şi apa au primit anul trecut peste 400 mil. € din „subvenţiile“ pentru energie verde

Prabusirea pretului petrolului „arde“ energia din surse regenerabile

Prabusirea preturilor petrolului, cu aproximativ 45% anul acesta, a determinat scaderea semnificativa a actiunilor unora dintre cele mai mari companii din sectorul energiei verzi, precum cel mai mare producator de turbine eoliene la nivel mondial, compania olandeza Vestas, sau producatorul chinez de panouri solare Yingli Green Energy, scrie The Financial Times. Titlurile Vestas au inceput…

Citește mai departe
RENEXPO SOUTH-EAST EUROPE, lider in lupta pentru un viitor curat a energiilor regenerabile si eficientei energetice!

RENEXPO SOUTH-EAST EUROPE, lider in lupta pentru un viitor curat a energiilor regenerabile si eficientei energetice!

RENEXPO SOUTH-EAST EUROPE – cel mai mare targ si conferinte pe energie regenerabila si eficienta energetica din Romania, revine pentru a VII-a oara la Sala Palatului din Bucuresti, intre 19-21 noiembrie 2014. Participantii la targ si la conferinte vor afla informatii recente cu privire la Feed in tariff si problemele legislative din Romania, vor intra…

Citește mai departe
Obama oblig? centralele electrice pe c?rbune, din SUA, s? reduc? emisiile de CO2 pân? la 20%

Obama obliga centralele electrice pe carbune, din SUA, sa reduca emisiile de CO2 pana la 20%

Noile reglementari privind emisiile de dioxid de carbon, care ar urma sa fie anuntate saptamana viitoare, vor preveni mii de cazuri de astm si atacuri de cord in Statele Unite, a declarat sambata presedintele american Barack Obama, informeaza AFP. Barack Obama doreste sa oblige centralele electrice pe carbune din SUA sa reduca emisiile de CO2…

Citește mai departe
Greenpeace și Bankwatch semnalează funcționarea în condiții nelegale a unității 7 de la termocentrala Turceni

Studiu: Europa pierde statutul de campion in reducerea poluarii, iar investitiile sale in energie curata au scazut spectaculos

Europa si-a redus substantial emisiile de gaze de sera si tintele pentru 2020 vor fi atinse indiscutabil, dar acest lucru se datoreaza in mare masura performantelor economice slabe din ultimii ani, potrivit “Benchmarking Working Europe 2014”, al ETUI, publicata luna aceasta, la Bruxelles. Pe de alta parte, investitiile europene in energia din surse regenerabile s-au…

Citește mai departe

Noul front de lupta pentru resurse energetice: oceanul. China ar putea lua fata Europei

In cursa pentru a profita de una dintre cele mai mari resurse neutilizate de energie curata ale planetei, oceanul, China se evidentiaza ca principal teren de testare, scrie Wall Street Journal. Pe viitor competitia dintre companiile occidentale si cele chineze s-ar putea intensifica, mai ales daca cele chineze incep sa foloseasca tehnologia dezvoltata alaturi de…

Citește mai departe
Calitatea aerului în marile aglomer?ri urbane continu? s? se degradeze

China va infiinta un fond de 1,6 miliarde de dolari pentru lupta impotriva smogului

China va infiinta un fond in valoare de 10 miliarde de yuani (1,65 de miliarde de dolari) pentru lupta impotriva poluarii aerului, oferind recompense companiilor care vor efectua operatiuni de curatare, relateaza Reuters. Beijingul va inchide anul acesta 300 de fabrici poluante si va publica pana la sfarsitul lui aprilie o lista cu proiectele industriale…

Citește mai departe
Negocieri-maraton la Lima privind incalzirea globala pentru un acord la Paris în 2015

Strategia Romaniei privind schimbarile climatice: adaptarea

Ultimele date stiintifice arata ca globul pamantesc se incalzeste, clima se modifica, iar fenomenele meteorologice extreme sunt tot mai frecvente: inundatiile, seceta, cresterea temperaturilor medii la nivel global, cresterea nivelului marii si micsorarea calotei glaciare – toate sunt semne ale schimbarilor climatice. Cauza principala a schimbarilor climatice o reprezinta cresterea emisiilor de gaze cu efect…

Citește mai departe

Anul trecut, energia verde a primit subventii de un miliard de euro

Amanarea tranzactionarii certificatelor ne-a scutit de doar 100 milioane de euro Consumatorii de energie din tara noastra (populatia si companiile) au platit, anul trecut, aproximativ 525 de milioane de euro pentru certificatele verzi emise producatorilor de energie eoliana, solara, hidro si biomasa. Conform estimarilor din piata de energie, ordonanta de guvern care amana tranzactionarea unei…

Citește mai departe
Îngheţul din eoliene: Anul acesta s-au montat 155 de turbine noi, de 2,5 ori mai puţine comparativ cu 2013

RWEA: „Producatorii de energie verde se pregatesc sa dea statul in judecata”

Pe unii investitori ii paste falimentul, conform asociatiei de profil Mai multi producatori de energie din surse regenerabile se pregatesc sa dea statul in judecata la curtea de arbitraj ICSID de la Washington, ne-a declarat Ionel David, directorul executiv al Asociatiei pentru Energie Eoliana (RWEA). Domnia sa ne-a precizat: „Plenul Camerei Deputatilor a aprobat astazi…

Citește mai departe

Productia de energie verde, complet derutata

Deputatii din Comisia de Industrii au decis sa amane, pentru toamna, avizarea legii de aprobare a ordonantei de urgenta privind amanarea acordarii unei parti importante a certificatelor verzi care li se cuvin producatorilor de energie curata. Astfel, productia de energie verde (eoliana, solara, hidro, biomasa) a fost aruncata in haos. Deputatii au refuzat sa faca…

Citește mai departe

REWA: „Guvernul ingroapa industria verde”

Investitorii in productia de energie curata au primit o palma serioasa de la Guvernul Ponta, care se vad amanati cu plata certificatelor verzi pana in 2018. Vineri a fost publicata in Monitorul Oficial Ordonanta de Urgenta care modifica si completeaza Legea nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din resurse regenerabile. ”Publicarea…

Citește mai departe
Strategia de mediu a Moldovei. Cine o va pune în practic??

Se adanceste prapastia intre consumatori si producatorii de energie verde

Producatorii de energie „verde” (din surse regenerabile, respectiv vant, soare, apa, biomasa) primesc certificate verzi pentru fiecare MWh livrat catre consumatori. Furnizorii de electricitate sunt obligati sa cumpere aceste certificate si isi recupereaza costurile integral de la consumatori. In prezent, producatorii de energie eoliana primesc 2 certificate verzi/MWh, cei care produc energie fotovoltaica au 6…

Citește mai departe
În b?taia vântului: presiune pe investitorii în eolian

In bataia vantului: presiune pe investitorii in eolian

Investitii puse sub semnul intrebarii, decizii intarziate si strategii de business schimbate „la 360 de grade“. Ar putea fi consecintele reducerii numarului de certificate verzi pentru energia regenerabila Declaratiile oficiale legate de posibilitatea unui numar mai mic de certificate verzi acordate investitorilor au declansat unele nemultumiri pentru companiile prezente pe acest segment. Operatorii de parcuri…

Citește mai departe
Energia verde din Avrig atrage atentia investitorilor din Elvetia

Modificarea schemei suport pentru energia regenerabila, otrava pentru investitori

Posibila modificare a schemei suport de sustinere a energiei din surse regenerabile, aflata in analiza autoritatilor, este „otrava” pentru potentialii investitori care-si fac planuri de dezvoltare a proiectelor in tara noastra sau pentru investitorii care, cu toate greutatile generate de birocratia romaneasca, au reusit sa-si pastreze o pozitie ferma pe piata romaneasca, ne-a declarat Jörg…

Citește mai departe
Imre Vass (cercet?tor): Energia prin fotosintez?, de 20 de ori mai mare decât nevoile noastre

O descoperire revolutionara aduce mai aproape de realitate combustibilii 100% regenerabili

Doi oameni de stiinta din Canberra afirma ca au facut o descoperire revolutionara in ceea ce priveste producerea de hidrogen, reusita ce va permite folosirea sa ca sursa de energie curata si regenerabila. Profesorii Rob Stranger si Ron Pace de la Research School of Chemistry din cadrul Australian National University (ANU) au folosit un proces…

Citește mai departe

Investitiile in energia curata acopera acum circa 10% din capitalul total investit in S.U.A

Componentele de computere si panourile solare sunt facute din acelasi material de baza: siliciu taiat subtire. Pana acum insa investitorii din Silicon Valley (S.U.A.) nu au acordat prea mare atentie utilizarii alternative a materiei lor de baza, mai ales din cauza costurilor ridicate ale panourilor solare. Se pare ca perspectiva s-a schimbat in ultimul timp….

Citește mai departe
Frân? serioas? pentru energia verde

38 de turbine eoliene de 2,5 MW de la GE vor pune in functiune patru ferme de vant in Polonia

GE (NYSE: GE) va livra 38 de turbine eoliene pentru patru ferme de vant aflate in constructie in nordul Poloniei. Aceste proiecte, denumite Centrul de energie eoliana Darlowo-II, marcheaza prima utilizare in Polonia a turbinelor eoliene de 2,5 megawati de la GE prevazute cu rotoare de 103 metri. Invenergy Wind LLC (Invenergy) si compania dezvoltatoare poloneza Enerco sp….

Citește mai departe

Prima centrala electrica hibrida din lume care combina energia geotermala cu cea eoliana

Prima centrala electrica hibrida din lume care combina capacitatea de generare continua a energiei geotermale de entalpie medie, in ciclu binar, cu varful capacitatii energiei solare, are acum 26 MW. Compania Enel pentru energii regenerabile, Enel Green Power, activand in America de Nord prin sucursala Enel Green Power North America, a extins capacitatea centralei solare…

Citește mai departe

    Cum ar putea devenit verzi porturile romanesti

    Program ”Rabla” pentru macarale, alimentarea porturilor cu energie verde, colectarea selectiva a gunoiului si reciclarea sedimentelor depuse in Marea Neagra din cauza manipularii proaste a marfurilor, sunt cateva propuneri pentru inverzirea porturilor romanesti. Porturile verzi reprezinta o propunere a Romaniei pentru un proiect ce ar putea fi realizat in cadrul strategiei Dunarii, potrivit expertului Alexandru…

    Citește mai departe
    Energie eoliana

    In 2012 este prognozata o noua dublare a capacitatii instalate in turbine eoliene, la 2.000 MW, care ar putea alimenta peste 7,7 milioane de romani

    „Romania a facut un salt urias de la 19 MW la 550 MW instalati in vant, fiind a saptea tara din Europa in ordinea capacitatii instalate anul trecut”, a declarat directorul executiv al AREE, Dana Duica, citata de Mediafax. Grupul ceh CEZ are racordata la reteaua de transport o capacitate de circa 340 MW, Energias…

    Citește mai departe

    Capacitatea instalata de productie a energiei eoliene in Romania ar putea ajunge la sfarsitul anului la 1.000 MW

    Capacitatea instalata de productie a energiei eoliene ar putea ajunge la sfarsitul anului la 1.000 MW, dublu fata de nivelul din decembrie 2010, desi unii investitori se gandesc sa renunte la proiecte din cauza „haosului legislativ”, potrivit Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana (AREE). „Romania a facut un salt urias de la 19 MW la 550…

    Citește mai departe

    Care sunt cele mai ecologice companii IT?

    In prezent, tot mai multe dintre activitatile noastre cotidiene apeleaza la serviciile de tip cloud. Printre aceste activitati se numara interactiunea cu prietenii pe Facebook, utilizarea email-ului, streaming-ul online de continut audio si video sau stocarea online a fisierelor. Toate aceste activitati, dar si altele de acest tip, par inofensive pentru mediu la prima vedere….

    Citește mai departe