Noul front de lupta pentru resurse energetice: oceanul. China ar putea lua fata Europei

Noul front de lupta pentru resurse energetice: oceanul. China ar putea lua fata Europei
Noul front de lupta pentru resurse energetice: oceanul. China ar putea lua fata Europei

In cursa pentru a profita de una dintre cele mai mari resurse neutilizate de energie curata ale planetei, oceanul, China se evidentiaza ca principal teren de testare, scrie Wall Street Journal.

Pe viitor competitia dintre companiile occidentale si cele chineze s-ar putea intensifica, mai ales daca cele chineze incep sa foloseasca tehnologia dezvoltata alaturi de partenerii occidentali pentru a se extinde rapid.

Pana acum Uniunea Europeana a fost in prima linie a eforturilor de a utiliza resursele maritime pentru a produce electricitate. Dar cu 17.703 de kilometri de coasta, un bogat potential energetic si suferind din ce in ce mai mult de pe urma poluarii, China este vazuta de multi specialisti ca o locatie ideala pentru pionieratul in dezvoltarea si comercializarea tehnologiei energetice marine.

China isi majoreaza cheltuielile alocate pentru domeniu, iar companiile straine, inclusiv americanii de la Lockheed Martin, testeaza echipamente si intra in parteneriate de tip joint venture in China.

Printre proiectele cu sprijin chinez al caror potential este evaluat se numara zidul dinamic care foloseste puterea mareei, cu turbine cu palete curbate pentru a permite circulatia pestilor. Daca proiectul va fi aprobat, peretele ar putea furniza energie cat doua mari reactoare nucleare si jumatate si ar costa 30 de miliarde de dolari. Investitorii ar fi guvernul Olandei si un consortiu format din opt companii olandeze.

Proiectul este mai mare decat altele care folosesc marea si ar putea produce electricitate mai ieftina decat fermele eoliene offshore, spune Dimitri de Boer, consultant pentru mediu si schimbari climatice la Organizatia pentru Dezvoltare Industriala a Natiunilor Unite.

„China foloseste tehnologia de varf” in domeniul energiei pe baza de resurse marine, spune de Boer, care lucreaza la sediul din Beijing al organizatiei.

Energia marina este inca mult mai costisitoare decat cea din carbuni, titei, vant sau cea produsa in reactoarele nucleare, iar unele din tehnologiile testate in China s-ar putea dovedi nepractice.

Din 2010 pana in prezent Beijingul a cheltuit pe energie marina aproximativ un miliard de yuani, adica aproximativ 160 milioane de dolari, spune Wang Chuankun, fostul sef al comisiei responsabile cu energia oceanica a asociatiei academice Societatea pentru Energia Regenerabila a Chinei.

Investitiile totale in proiecte private in energie marina din Europa au ajuns la aproximativ 825 milioane de dolari in ultimii sapte ani, iar Departamentul de Energie al SUA sustine mai multe proiecte de cercetare de pe coasta Pacificului. Chile, Australia si alte tari au de asemenea proiecte importante in desfasurare.

Dar potrivit multor specialisti din sector, China va fi actorul cheie. Lockheed lucreaza cu conglomeratul chinez Reignwood Group in vederea construirii primei centrale mari care sa converteasca energia termala oceanica. Companiile ar urma sa hotarasca pana in iunie unde anume in Asia sa construiasca o centrala de 10 MW, care va folosi apa calda de la suprafata oceanului pentru a incalzi amoniacul . Avand un punct de fierbere scazut, acesta produce aburi fara emisii de carbon pentru a pune in miscare o turbina. Aburul este apoi condensat folosind apa mai rece din adancul oceanului, iar ciclul se repeta, producand un flux constant de energie care costa aproximativ 15 centi pe kilowatt-ora. Costul este mai mare decat cel al energiei nucleare, dar cu mult mai mic decat cel de 22 centi pentru turbinele eoliene offshore, conform Administratiei Informatiilor din Energie, agentia de stat americana care ofera informatii statistice din domeniu. 10 megawati asigura electricitatea pentru 10.000 locuinte.

Cooperarea dintre pionierii proiectelor marine din Occident si China s-ar putea transforma intr-o competitie incinsa pe masura ce piata se dezvolta, repetand scenariul din sectorul energiei eoliene si al celei solare. Uniunea Europeana avertiza asupra competitiei viitoare pentru o piata care ar putea fi evaluata la cateva sute de miliarde de dolari si cerea tarilor membre sa sprijine proiectele proprii intr-un document strategic din ianuarie.

„Cu siguranta vom vedea o crestere a numarului disputelor dintre China si companii straine pentru brevete in domeniul tehnologiei surselor regenerabile, inclusiv energia marina”, spune Xiang Wang, avocat la firma Orrick, Herrington si Sutcliffe din Beijing. Cresterea rapida a cotei de piata a companiilor chineze in productia de echipamente din sectorul eolian si solar a determinat autoritatile din SUA si din UE sa ia masuri antidumping si anti-subventionare in ultimii doi ani si a alimentat dispute in privinta brevetelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *