Care sunt cele mai ecologice companii IT?

Care sunt cele mai ecologice companii IT?

In prezent, tot mai multe dintre activitatile noastre cotidiene apeleaza la serviciile de tip cloud. Printre aceste activitati se numara interactiunea cu prietenii pe Facebook, utilizarea email-ului, streaming-ul online de continut audio si video sau stocarea online a fisierelor.

Toate aceste activitati, dar si altele de acest tip, par inofensive pentru mediu la prima vedere. Insa Greenpeace nu este de aceeasi parere. Pentru ca noi sa putem beneficia de serviciile de tip cloud, marile companii IT ale lumii au construit centre de date care consuma cantitati imense de energie electrica.

Companiile IT au inregistrat progrese semnificative in ceea ce priveste eficientizarea centrelor de date, lucru ce avantajeaza clientii serviciilor de tip cloud, care pot beneficia de acestea la preturi din ce in ce mai mici, datorita concurentei din cadrul grupului tot mai mare de provideri de astfel de sevicii.

Dar in acelasi timp, centrele de date au devenit consumatori importanti de energie electrica, produsa de surse care emit in atmosfera cantitati semnificative de carbon, prin arderea carbunelui. 1,5% pana la 2% din consumul mondial de energie revine centrelor de date.

Greenpeace a publicat un raport, How Dirty Is Your Data, care vizeaza solutiile de alimentare cu energie a centrelor de date detinute de marile companii IT.

Conform raportului Greenpeace, Yahoo ocupa primul loc in topul celor mai ecologice companii IT, cu un index de energie curata de 55,9% si dependente de carbune de 18,3%. Locul 2 este ocupat de Google, cu un index de 36,4% si dependente de carbune de 34,7%, iar pozitia a 3-a este ocupata de Amazon, care are un indes de energie curata de 26,8% si dependente de carbune de 28,5%.

Locurile 4,5 si 6 sunt ocupate de Microsoft (index energie curata 25%, dependente de carbune 34,1%), Twitter (21%, 42,5%), respectiv Facebook (13,8%, 53,2%).

Codasele clasamentului sunt IBM (10,9%, 51,6%), care ocupa locul 7, in timp ce pozitia a 8-a este detinuta de HP (9,9%, 49,4%). Apple se afla in cea mai rea situatie, ocupand pozitia a zecea, cu un index de energie curata de doar 6,7% si dependente de carbune de 54,5%.

Sa speram ca raportul intocmit de Greenpeace nu va ramane un apel fara raspuns. Asa cum Yahoo si Google au imbratisat politici energetice pentru protejarea mediului, asa si celelalte companii IT le pot urma exemplul, adoptand solutii alternative de alimentare cu energie, mult mai ecologice, asta daca nu vor fi urmarite in continuare doar profiturile financiare.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,549FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente