REWA: „Guvernul ingroapa industria verde”

REWA: "Guvernul ingroapa industria verde"
REWA: „Guvernul ingroapa industria verde”

Investitorii in productia de energie curata au primit o palma serioasa de la Guvernul Ponta, care se vad amanati cu plata certificatelor verzi pana in 2018. Vineri a fost publicata in Monitorul Oficial Ordonanta de Urgenta care modifica si completeaza Legea nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din resurse regenerabile.

”Publicarea hotararii confirma faptul ca Ministerul de resort nu a tinut cont de nici o sugestie a industriei verzi. Dezbaterea publica a fost mimata, guvernul refuzand sa discute cu investitorii in productia de energie din surse regenerabile”, sustine Ionel David, presedintele Asociatiei REWA (Romanian Wind Energy Association).

Modificarile aduse de ordonanta de urgenta sunt in primul rand in sprijinul consumatorilor industriali precum cei de la Sidex Galati. De altfel, premierul Victor Ponta a explicat ca, in lipsa acestor masuri, se vor inchide fabricile. Desi imediat se poate face conexiunea cu recenta vizita a sefului ArcelorMittal la Bucuresti, seful Executivului a pus situatia din Romania in context international. El a spus ca, in ultimii ani, in timp ce, in Statele Unite, preturile la gaz si energie electrica au scazut, in Europa au crescut. „Nu trebuie sa fii specialist in energie ca sa intelegi ca atunci cand unii scad preturile cu 60% si altii le cresc cu 35%, probabil ca in Romania si in Europa, daca nu luam masuri, se vor inchide toate fabricile si o sa ramanem doar sa fim muzeu, eventual, al omenirii, ceea ce nu cred ca e bine, nici pentru Romania, nici pentru Europa”, a spus Ponta. Totodata, plata certificatelor era facuta de consumatori, direct pe factura – iar cresterea cheltuielilor de intretinere a devenit vizibila pentru toti romanii din aceasta iarna.

De cealalta parte, reprezentantii industriei ”verzi” au sperat pana in ultimul moment ca autoritatile de profil vor adopta o solutie convenabila si pentru ei. “Din pacate, guvernul s-a grabit sa adopte o ordonanta fara o analiza de impact, la presiunile marilor consumatori, si fara a tine cont de efectele devastatoare asupra mediului investitional. Mai mult, guvernul a luat aceasta decizie fara a tine cont de procedura de notificare catre Comisia Europeana si nici de faptul ca nu era abilitat sa dea ordonanta de urgenta in domeniul energiei fara consultare si notificare prealabile a Comisiei Europene, institutia care a avizat schema initiala de sprijin“, mai spune Ionel David.

Nemultumirile REWA continua: “Investitiile in domeniul energiei din surse regenerabile in Romania sunt la inceput, iar aceste modificari intempestive si nejustificate de legislatie nu vor duce decat la deteriorarea mediului investitional si vor avea efect profund negativ asupra oricarei alte intentii de a investi in Romania”, adauga presedintele REWA. Mai mult, acesta ameninta ca vor actiona in judecata statul roman: “Reprezentantii Asociatiei isi rezerva dreptul de a ataca OUG apeland la toate institutiile romanesti si europene competente. Vestea trista este aceea ca, in cazul in care statul pierde litigiile cu investitorii, pagubele sunt platite de la bugetul de stat, mai exact, fiecare cetatean ajunge sa plateasca pentru greselile clasei politice”, subliniaza David.

Potrivit noii ordonante, incepand cu data de 1 iulie 2013, va fi amanata acordarea unui certificat verde pentru fiecare 1 MWh produs de centralele eoliene, urmand ca recuperarea acestuia sa se faca incepand cu data de 1 ianuarie 2018.

Ramane neclarificata maniera in care va fi recuperata valoarea certificatului a carui acordare a fost amanata si care va fi valoarea acestuia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *